EVROPA V ŠOLI – VZGOJA ZA MIR

Vojna je, ko se organizirane skupine ljudi odločijo spopasti med sabo z orožjem za dosego interesov, ki so  razumljeni kot širši interesi skupnosti.  

Živimo v času, ko po svetu poteka največ oboroženih spopadov po letu 1945. V letu 2020 je v državah, ki so jih prizadeli konflikti in vojne, živelo približno dve milijardi ljudi. Vojne uničujejo skupnosti, posledice pa občutijo še številne prihodnje generacije.  

Letošnje šolsko leto smo v sklopu projekta Evropa v šoli – vzgoja za mir, poleg predmetov geografije in zgodovine vključili še likovno vzgojo.  

Temeljni cilji natečaja so:  

  • prispevati k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi ( doma, v Evropi in po svetu),  
  • krepiti medsebojno razumevanje, strpnost in solidarnost, 
  • spodbujati  kritičen odnos do dogajanj v skupnostih.  

Natečaj omogoča učencem tudi doživljanje in izražanje na različnih področjih umetnostnih zvrsti – na literarnem, likovnem, fotografskem in video področju, mladi pa lahko ustvarijo tudi svojo spletno stran.  

Natečaj Evropa v šoli poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Temo natečaja  vsako leto izbere Nacionalni odbor natečaja Evropa v šoli pri ZPMS, ki vsebinsko naravnanost in slogan navadno prilagodi temi evropskega leta ali ciljem trajnostnega razvoja. 

Učiteljice: Tanja Vozelj, Jadranka Kačič in Maja Ocepek

________________________________________

TRADICIJA SKOZI DIGITALNE OČI – »MISIJA VALETA«

Kako bo potekala valeta? Plesati ali ne plesati? Kako vprašati dekle, da bi plesala s tabo? Jo sploh vprašati? Ji ob tem kaj podariti? Obupati? Kaj pa vabila?  

Takšna in drugačna vprašanja se pletejo po glavi našim devetošolcem. Da pa ne bi bilo prevelike krize, smo v sklopu projekta Tradicija skozi digitalne oči pripravili primer vabila, ki so nam ga v podjetju Grafex prijazno oblikovali.  

Dogovori še potekajo in nekaj že nastaja … 

Napisala: mentorica Mateja Javeršek 

________________________________

TRADICIJA SKOZI DIGITALNE OČI

V sklopu Regionalne razvojne agencije Zasavje poteka projekt Tradicija skozi digitalne oči, pri čemer sodelujejo 3 zasavske šole – Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovna šola Tončke Čeč in Osnovna šola Toneta Okrogarja.  

Učenci 9. razredov so skupaj s svojimi mentorji obiskali 2 podjetji, kjer so spoznavali rokodelce oziroma obrtnike iz zasavske regije. Tamkajšnji strokovnjaki so jim delo predstavili, jih poučili, kaj vse je potrebno za dosego tega poklica, kako le-ta poteka itd. Najinovativnejši del učencev je nastopil, ko so za posamezno podjetje pripravili scenarij, odigrali igro ter jo posneli, sedaj pa izdelujejo digitalne video posnetke.  

Naši devetošolci so obiskali dve podjetji, in sicer cvetličarno Sepro ter grafično podjetje Grafex, obe v Zagorju ob Savi.  

Fantovska skupina se je v podjetju Grafex preizkusila v izdelavi vabil za valeto, medtem ko so dekleta razmišljala, kako bi fant nežnejši spol na najbolj uglajen način povabil na ples, ter ugotovila, da z rožami nikakor ne more pihniti mimo. Tako je nastal video v podjetju Sepro. 

Na fotografiji se nahaja fantovska skupina, ki zvezdniško pozira pred pričetkom montiranja posnetka.  

Napisala: mentorica Mateja Javeršek

_________________________________________

Tradicija skozi digitalne oči že v 2. fazi

Regionalna razvojna agencija Zasavje je v torek, 14. 2. 2023, organizirala sestanek projektnih partnerjev v okviru  projekta  Tradicija skozi digitalne oči.

Projekt je z novim letom prešel v 2. fazo, zato učenci s treh zasavskih osnovnih šol, in sicer Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovne šole Toneta Okrogarja in Osnovne šole Tončke Čeč, skupaj s svojimi mentorji že pridno izdelujejo digitalne video posnetke, ki so jih pridobili z obiskov številnih rokodelcev oziroma obrtnikov iz zasavske regije. Učenci so pokazali precejšnjo stopnjo inovativnosti, saj vsebino podajajo na svojevrsten in njihovim vrstnikom privlačen način z uporabo tehnologije, ki so jo pridobili v sklopu projekta.  Partnerji projekta so se dogovorili, da bodo v prihodnje izvedene aktivnosti diseminirali po različnih komunikacijskih kanalih, da bodo le-te dostopne širši javnosti.

Regionalna razvojna agencija Zasavje je bila s projektom Tradicija skozi digitalne oči kot vodilni partner uspešna na 5. Javnem pozivu s stani Partnerstva LAS Zasavje, prek katerega sredstva dodeljuje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

_________________

Vzgoja za internet – roditeljski sestanek

V četrtek, 23. 2. 2023, vas ob 17. uri vabimo na roditeljski sestanek na temo Vzgoja za internet, ki bo v veliki telovadnici OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju. Predavanje bo predvidoma trajalo 90 minut. Predavanje in razgovor bo vodila gospa Eva Koprivec, dolgoletna izvajalka Safe.si delavnic.

(več …)

Dostopnost