Šolska svetovalna služba

Včasih se zgodi, da je otroka strah, ni kos šolskemu delu in se ne počuti uspešnega, prihaja v spor z učitelji in sošolci, ima težave doma ali sam s seboj. Lahko pa si samo želi pogovora in potrebuje nekoga, da mu prisluhne in ga podpre. Pri tem se lahko obrne na šolsko svetovalno službo – socialno delavko, Bojano Slekovec ali družinskega terapevta, Toneta Koresa.

Prvič se z malčki in njihovimi starši srečata pri vpisu v šolo. Zbirata podatke o otrokovi šolski zrelosti in oblikujeta oddelke 1. razreda, svetujeta staršem pri vključevanju otrok v šolsko okolje, spremljata njihovo prilagajanje v oddelčno skupnost in njihov napredek pri šolskem delu.

Zelo težavna je odločitev o poklicni usmeritvi. Aktivnosti v poklicnem usmerjanju pričenjamo že v 7. razredu, intenzivno pa se nadaljujejo s posvetovanji z učenci in s starši v 8. in 9. razredu. Vključeni smo tudi v projekt Karierna orientacija za mlade, kjer iščemo boljše zaposlitvene možnosti za mlade iskalce zaposlitve.

Posebno skrb posvečamo učencem s posebnimi potrebami. Z njimi delajo socialne pedagoginje Vesna Verhovnik Marovšek, Jasna Kokalj, Mojca Gradič ter specialni in rehabilitacijski pedagogi Nataša Ocepek, Vanessa Gostiša in Blaž Vozelj.

Močan vpliv na obnašanje in delo učencev imajo starši. Oni so tisti, ki z otrokom prebijejo največ časa, ga oblačijo in hranijo, ga imajo radi, delijo z njim vesele in žalostne trenutke. Tudi oni se znajdejo v trenutkih, ko ne vedo, kako in kaj ukrepati, kaj storiti, da bo dobro za otroka in šolo, za družino in sosede. Pri odločitvi vam bo v veliko pomoč razgovor s svetovalno delavko. Pravočasno vas bo opozorila na odstopanja pri učnem delu in vedenjskih vzorcih vašega otroka in svetovala, kako ukrepati. Oglasite se lahko vsak dan v dopoldanskem času ali v času popoldanskih govorilnih ur v pisarni šolske svetovalne službe (tel.: 03/56 60 – 208).

(Skupno 2.354 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost