4. DAN

Moi, moi.

Za nami je četrti dan naše finske “odprave”. Dan je minil delovno, kot tukaj za nas minevajo dnevi. Danes pa nekaj o tipični finski hrani.

Običajni finski zajtrk predstavlja okrogla, po možnosti topla bela štručka, namazana z margarino, z dodatkom salame, sira, malo paradižnika, solatke in kumar. Zraven imajo radi tudi kuhano proseno kašo ali pa kosmiče z mlekom oziroma jogurtom. Seveda ne sme manjkati kava. Zajtrku sledi dopoldanska malica, sadje, piškot in kava. Njihov tipični prigrizek se imenuje karjalanpiirakka. Gre za finsko jed narejeno  iz tanke ržene skorje z nadevom iz riža. Čez  je namazana mešanica masla in kuhanega jajca.

Tudi pri kosilu smo bili deležni tradicionalne finske hrane, ki je mešanica skandinavske, evropske in ruske kuhinje. Veliko imajo rib, jelenjega mesa, žitaric in zelenjave. Pri sladicah pa uporabljajo veliko jagodičevja.
Popoldanska malica je lahka, spet ne sme manjkati kava. Večerjo imajo zelo zgodaj, nekje od pol šeste do pol sedme ure zvečer, nato pa še en pozni prigrizek. Sem že omenila, da so Finci največji pivci kave na svetu?!
Na spodnji sliki pa lahko vidite tipične finske bonbone, ki se imenujejo Salmiakkinen. Gre za posebne bonbone, ki imajo slano-sladek okus. Zanimivo!
Sicer pa smo se danes ukvarjali z zaupanjem. Izvedli smo zanimivo vajo, v kateri smo se preizkusili v vzpostavljanju zaupanja med učencem in njegovim mentorjem. S preprosto vajo, v kateri so nam zavezali oči in smo se s pomočjo mentorja sprehajali po neznanem okolju in, ki je bila zanimiva izkušnja, smo se ogromno naučili.
                                     
                   
V popoldanskih urah smo si z ostalimi udeleženci seminarja, ki prihajajo iz Finske, Slovaške, Irske in Španije, izmenjali primere dobre prakse. Še pred tem, pa smo delali po SWOT metodi (Strengths (prednosti) –  Weaknesses (šibkosti) – Opportunities (priložnosti) – Threats (grožnje) analizo priprave in izvedbe projekta z EVS prostovoljci.
Takole pa zgleda, ko v večernih urah pišemo o naših dogodivščinah.
Po napornem delu in nizkih temperaturah na Finskem, pa prija finska savna.
Hyvää yötä! – Lahko noč.
(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost