Učenci in učitelji OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi smo tudi v letošnjem šolskem letu sodelovali v projektu Teden pisanja z roko, tokrat ponovno na malo drugačen in ravno zato poseben način. Veseli smo, da so se učenci preko zanimivih dejavnosti in vseslovenske akcije odzvali in skupaj z nami spoznavali pomembnost te edinstvene človeške zmožnosti. 

Posebno pozornost smo namenili počasnemu pisanju in trudu ob tem. Opažamo namreč, da je grafomotorika zadnjih generacij že ob vstopu v šolo okornejša, kasneje pa se kljub sistematičnemu delu izboljša le pri cca. polovici učencev. To je predvsem posledica uporabe novodobnih tehnologij. Veliko učencev pri pisanju hiti, ker jim je pomembnejše, da je naloga narejena, kot pa kako je vsebinsko dovršena. Pri tem pogosto pišejo nečitljivo. Nekaj učencev ima pri pisanju res primanjkljaje, ki pa so kognitivne narave, zato imajo v šoli ustrezno pomoč. Pisanju z roko v zadnjih dveh letih posvečamo posebno pozornost tudi s spodbujanjem bralne pismenosti, saj se pisanje razvija z roko v roki z branjem. Zato v okviru obveznih vsebin RAP aktivnosti izvajamo didaktične igre za mlajše in pristope za starejše, s čimer bogatimo naš program in skušamo učence opremiti s kompetencami za prihodnost. Zavedamo se, da je/bo prihodnost digitalna, a ne bomo smeli pozabiti na naše edinstveno človeške zmožnosti, med katerimi je tudi pisanje, ki nas definira kot ljudi. Pri tem pa treniramo tudi naše možgane, spomin, koncentracijo, domišljijo… Vse to kar rabimo v vsakdanjem življenju.  

To smo preko Tedna pisanja z roko lahko na poseben način tudi obeležili. K ohranjanju in spoštovanju pisanja na roko pa vabimo tudi vas, spoštovani bralci naše spletne strani. 🙂

Zapisal: Blaž Vozelj

__________________________________

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost