16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

Slogan Svetovnega dne hrane 2022 je: »Nikogar ne puščamo ob strani – Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«).

Trenutno prevladujoči način proizvodnje in porabe hrane je, poleg ostalih globalnih izzivov (revščina, lakota, podnebne spremembe, neenakost, naraščanje svetovnega prebivalstva, konflikti), dolgoročno nevzdržen in škodljiv tako za naše naravne vire kakor za zdravje ljudi. Zato so spremembe nujne.

Čeprav smo pri kreiranju boljšega sveta že zelo napredovali, je preveč ljudi zaostalo. Izpostavljajo ljudi, ki ne morejo imeti koristi od človeškega razvoja, inovacij ali gospodarske rasti. Na milijone ljudi po vsem svetu si ne more privoščiti zdrave prehrane, zaradi česar so izpostavljeni visokemu tveganju prehranske negotovosti, podhranjenosti in zdravstvenih težav. Dejstvo je, da se danes proizvede dovolj hrane, s katero bi lahko nahranili prav vse ljudi na svetu.

Hrana pa mora postati osnovna dobrina vsakega posameznika na našem planetu, nikogar torej ne smemo pustiti ob strani! Zato mora v prvi vrsti vsak od nas z njo ravnati spoštljivo.

Naj bo tudi letošnji svetovni dan hrane spodbuda za vse nas, da bomo s hrano spoštljivo ravnali. Slogan naše samopostrežne malice s katero bomo obeležili ta dan v torek, 18. 10. 2022 je: Vzemi tisto in toliko kolikor boš pojedel/a, pa boš tudi ti pripomogel/a k zmanjšanju količine zavržene hrane J

Ob tej priložnosti so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, OE Ljubljana in OE Novo mesto pripravili video prispevek, v katerem izpostavljamo 3 ključna sporočilaki lahko pripomorejo k bolj ekonomičnemu in uravnoteženemu prehranjevanju. Video je namenjen pedagoškim delavcem, učencem, dijakom in njihovim staršem oz. splošni populaciji.

Posnetek je dostopen na povezavi:

O pomenu svetovnega dne hrane, si več lahko preberete na povezavi:

https://www.nijz.si/sl/16-oktober-2022-svetovni-dan-hrane-vec-bi-morali-storiti-za-vecjo-dostopnost-in-prepoznavnost

Katja Kos, organizator šolske prehrane


Deli ...Email this to someoneTweet about this on TwitterPrint this pageShare on FacebookShare on Google+
(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost