Sladkorna bolezen je resna, potencialno izčrpavajoča in smrtno nevarna nenalezljiva bolezen, ki lahko močno vpliva na posameznike in njihove družine.

Milijoni ljudi s sladkorno boleznijo po vsem svetu nimajo dostopa do oskrbe s sladkorno boleznijo. Ljudje s sladkorno boleznijo potrebujejo stalno oskrbo in podporo, da bi obvladali svoje stanje in se izognili zapletom.

V letošnjem letu obeležujemo stoto obletnico odkritja inzulina: odkritje, ki rešuje življenja.

Maja leta 1921 so se v Torontu v Kanadi pričeli poskusi, katerih cilj je bil doseči sintezo komercialno dostopnega inzulina. Frederick Banting in Charles Best sta z omejenim uspehom eksperimentirala na številnih psih, pri katerih je bil sprožen diabetes. Preboj se je zgodil, ko je eden od psov, ki ga je ekipa iz Toronta poimenovala Marjorie, 70 dni preživel z injekcijami izvlečka trebušne slinavke ali Isletina, kot so mu rekli v ekipi. 23. januarja 1922 je bila bolniku s sladkorno boleznijo prvič uspešno dana injekcija inzulina.

Stoletnica terapevtskega inzulina je izjemno pomemben mejnik za mnoge bolnike s sladkorno boleznijo po vsem svetu in prelomno odkritje v zgodovini medicine.

V sedanjih razmerah mora globalna skupnost bolnikov s sladkorno boleznijo enotno opozoriti na razmere in tako poskrbeti, da bo sladkorna bolezen, ki je vodilni vzrok invalidnosti in umrljivosti na svetu, deležna potrebne pozornosti. Če je bil kdaj pravi čas, da pozornost posvetimo sladkorni bolezni, je to zdaj. Ukrepi za obravnavo pandemije sladkorne bolezni bi morali vključevati dostop do cenovno dostopne in neprekinjene oskrbe za vse, ki živijo s sladkorno boleznijo, ne glede na to, kje živijo ali kakšne so njihove ekonomske razmere.

Svetovna skupnost oseb s sladkorno boleznijo je številčna, vplivna in odločena, da bo dosegla pomembne spremembe. Izziv moramo sprejeti. To dolgujemo milijonom družinam, ki jih je prizadela sladkorna bolezen, pa tudi zapuščini Bantinga in Besta. Skupaj se moramo potruditi odgovoriti na vprašanje, ki pesti mnoge: Kako dolgo še?

Zapis je povzet po naslednjih avtorjih:

prof. Andrew Boulton, predsednik Mednarodne zveze za sladkorno bolezen,

prof. Akhtar Hussain, novoizvoljeni predsednik Mednarodne zveze za sladkorno bolezen.

Mentorica krožka o sladkorni bolezni

Maja Ocepek


(Skupno 224 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost