Letošnja tema »Obnovimo našo Zemljo« se je osredotočila na naravne procese, nastajajoče zelene tehnologije in inovativno razmišljanje, ki lahko obnovi ekosisteme sveta. Na ta način tema zavrača stališče, da sta ublažitev ali prilagoditev edini način za reševanje podnebnih sprememb.

Od vsakega od nas je odvisno, ali bomo obnovili Zemljo – ne samo zato, ker nam je mar za naravo, temveč tudi zato, ker je Zemlja naš planet, planet na katerem živimo. Vsi potrebujemo zdravo Zemljo, ki bo podpirala naša delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo.

Zdrav planet ni možnost – je nuja!

V šoli, je na ta dan, potekal EKO DAN, z različnimi aktivnostmi za učence od 4. do 9. razreda matične šole in učence od 1. do 5. razreda podružnične šole Kisovec. Učenci so za to priložnost- praznovanje rojstnega dne Zemlje, oblekli nekaj zelenega. Vstopnica oz. darilo za “Zemljin” rojstni dan je bil plastični zamašek ali baterija. Te so učenci oddali v posebej pripravljeno posodo razredniku ali razredničarki.

Pri izvedbi eko dneva smo se držali vseh preventivnih ukrepov.

V okviru EKO dneva so na šoli potekale različne dejavnosti. Učenci so s pomočjo dlani ustvarjali naš modro-zeleni planet, spoznavali čarobne zdravilne rastline, izdelovali okrasne lončke zanje in jih sejali. Izdelovali kolebnice iz starih majic in telovadili. S pomočjo spleta smo obiskali živalski vrt in spoznavali njegove prebivalce. Naredili opomnike za varčevanje z vodo. Razmišljali kako bi lahko zmanjšali količino zavržene hrane in se spopadli s problemom tekstilnih odpadkov. Pogovarjali smo se o trajnostni modi, ter izdelovali uporabne izdelke iz starih majic ( izdelovanje vreč za nakupovanje, kolebnic…).

Zbirali smo korake na krajših razdaljah v okolici šole ter urejali okolico(sadili drevesa, pobirali odpadke, čistili okolico šole, osvežili kažipot, urejali ribnik in skalnjake,…).

V okviru EKO dneva je potekala tudi zbiralna akcija starega papirja. Zahvaljujemo se vsem sodelujočim. Zbrali smo 7,185 T. Za trenutne razmere odličen rezultat.

Zahvaljujemo se tudi Občini Zagorje ob Savi, ki je donirala avtohtona medovita sadna drevesa.

Z zasaditvijo smo naredili nekaj dobrega tudi za ohranitev čebel v šolskem čebelnjaku.

Hvala vsem, ki ste sodelovali in pokazali, da vam je mar za naravo in okolje, v katerem živimo.

https://padlet.com/kramzar/lqchoh96udf5z1m8

EKO KOORDINATORICE

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost