BREZ MODRE NI ZELENE, BREZ VODE NI ŽIVLJENJA

Učenci so tekom projekta “Evropa v šoli – brez modre ni zelene, brez vode ni življenja” raziskali različne poglede na vodo: voda na planetu Zemlja, pomanjkanje vode, pravica do dostopa do pitne vode in ustava RS, suša v Sloveniji.
Pri raziskovanju o porabi vode smo si zastavili naslednja vprašanja: Koliko vode porabimo občani Zagorja❓ Koliko od tega v našem gospodinjstvu❓ Če je voda človekova pravica, zakaj jo potem plačujemo in zakaj je nekaterim otežkočen dostop do čiste pitne vode❓
S pomočjo podatkov JP Komunala Zagorje in Statističnega urada RS smo analizirali porabo vode v naših domačih gospodinjstvih in ugotovili, da smo povečini pod občinskim povprečjem. Sklenili pa smo, da bomo z vodo še nadalje ravnali varčno.

Vse naše ugotovitve smo prikazali na različne načine, ki jih lahko zasledite na spletni strani: https://brezmodrenizelene01.evropavsoli.si/ .

Upamo, da vam bodo naši izdelki poučni in zanimivi.

Izdelki učencev so bili nagrajeni na regijskem nivoju natečaja. Za fotografski natečaj sta prvo in drugo nagrado prejela Larisa Šuštar, 7. b, ter Jure Goršek, 8. b.  Za internetni natečaj pa so prvo nagrado prejeli Žan Luka Jurič, 7. c, Urban Vozel ter Dejan Razpotnik, oba 7. a. Za video natečaj sta prvo nagrado prejeli učenki 7. a razreda, Eva Ocepek in Maja Baš.

https://diviokrogar.splet.arnes.si/files/2022/03/BREZ-MODRE-NI-ZELENE-BREZ-VODE-NI-ZIVLJENJA-Eva-in-Maja.mov

Vsem nagrajencem čestitamo za uspešno delo in se jim zahvaljujemo za sodelovanje.

Mentorici: Tanja Vozelj in Maja Ocepek


32. občinski otroški parlament

V sredo, 23. 3. 2022, je v Zagorju potekal že 32. občinski otroški parlament. Poleg učencev OŠ Ivana Skvarče in OŠ Ivana Kavčiča so se ga udeležili tudi učenci naše šole. Zbrane sta pozdravila predstavnica DPM-ja Zagorja, Nina Beja, in predstavnik Mladinskega centra Zagorje, Jani Majes. Pri uvodnih aktivnostih se nam je pridružil in nas pozdravil tudi župan občine Zagorje, g. Matjaž Švagan, ter predstavnici občine, ga. Blanka Šmit in ga. Nina Jenko. Učenci so po skupinah razmišljali o svoji poklicni prihodnosti. Spraševali so se o poklicni prihodnosti v Sloveniji in v svetu, o skrbeh in pričakovanjih glede poklicne prihodnosti, o poteh do poklica, o poklicih sedanjosti in prihodnosti ter o vplivu COVID-a19 na izbiro poklica. Svoje misli so strnili na plakate, ki so jih ob koncu druženja predstavili celotni skupini. Mladi parlamentarci so s svojim aktivnim in navdušenim sodelovanjem prišli do zanimivih zaključkov, ki so objavljeni na spodnji povezavi. Izbrana predstavnika naše šole, Eli Drnovšek in Jaka Grošelj, nas bosta 4. aprila zastopala na regijskem otroškem parlamentu v Trbovljah. Naj bodo njune ideje in zamisli slišane.

Sklepi občinskega parlamenta

Zapisala: Mojca Gradič, mentorica šolskega otroškega parlamenta


OBISK ZASAVSKIH PODJETIJ

V četrtek, 24. 3. 2022 smo se sedmošolci odpravili na ogled dveh zasavskih podjetij; ETI na Izlakah in STRIP’S v Kandršah. Ogled podjetja, proizvodnje in njihovo predstavitev, nam je omogočila Zasavska gospodarska zbornica. Seznanili smo se s poklici, ki jih zaposlujejo, v »živo« videli, kako se dela. Vse pridobljene informacije in izkušnje nam bodo v pomoč pri odločitvi za nadaljnje šolanje in izbiro poklica, ki ga želimo opravljati.  

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174859114

Zapisala: Bojana Slekovec


Osmošolci OŠ Toneta Okrogarja v Planici

Zavarovalnica Triglav,  nam je omogočila, da smo si v četrtek, 24. marca 2022, z učenci 8. razredov, OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju, ogledali kvalifikacijsko tekmo v smučarskih skokih v Planici . Podarila nam je tudi darila (tatoo, kapa), pozabila pa ni niti na toplo malico, ki je napolnila naše želodčke in nam dala energijo, da smo lahko navijali za naše skakalce.

Že med potjo proti gorenjski so se začele priprave. Vrtela se je pesem Planica, učenci so se opremili s tatooji in kapami, ter pripravili rekvizite za navijanje. V Planico smo prispeli v jutranjih urah in bili deležni prekrasnega pogleda na s soncem obsijano velikanko pod Poncami. Najprej smo se okrepčali z malico in napitki, potem pa odšli na prizorišče. Zasedli smo tribuno tik ob skakalnici, kjer smo imeli odličen pogled na dogajanje. Učenci so bili navdušeni. Za nekatere je bil to prvi obisk Planice. Tudi tisti, ki do sedaj niso spremljali skokov niso ostali ravnodušni. Vzdušje je bilo odlično, uživali so v prekrasnem sončnem vremenu in kasneje ob poslušanju koncerta skupine Joker Out. Naši skakalci nas niso razočarali. Videli smo lepe in dolge polete na uradnem treningu. Kljub temu, da kvalifikacij nismo dočakali, smo se polni veselja in lepih vtisov, mnogih podpisov, objemov in selfijev vrnili domov.

Vzdušja pod Poncami ne moreš opisati z besedami, moraš ga preprosto doživeti. Zato hvala Zavarovalnici Triglav, da nam je omogočila to čudovito doživetje.

Zapisala: Katja Kos


PARK VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI

V četrtek, 11. 3. 2022, smo z učenci 8. in 9. razreda obiskali Park vojaške zgodovine v Pivki. 

Park vojaške zgodovine je nov in hitro razvijajoč se muzejski turistični center. Skozi številne eksponente in bogate zbirke smo pridobili vpogled tako v nacionalno kot svetovno zgodovino. Z učenci smo si  ogledali različne primerke topov in oklepnih vozil, ki so ostali v Sloveniji iz obdobja 2. svetovne vojne, hladne vojne in slovenske osamosvojitvene vojne ter letalsko zbirko. Tako od zunaj, kot od znotraj, pa smo si ogledali tudi jugoslovansko diverzantsko podmornico P-913 Zeta. 

Sprehodili smo se tudi do utrdbe Alpskega zidu na Primožu. Alpski zid je bil utrdbeni sistem, ki ga je italijanska vojska gradila ob vsej kopenski meji v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno. Vstopili smo v notranjost podzemne utrdbe in si ogledali 500 m podzemnih rovov ter samo notranjost. 

Obisk Parka vojaške zgodovine je bil prijeten in zanimiv, za kar so bili zaslužni tudi vodiči, ki so nam s svojim pripovedovanjem še bolj približali »našo« zgodovino.  


Dostopnost