Vodni agenti

V sredo, 24. 5. 2023, je na naši šoli potekalo srečanje učiteljev ob projektu “Vodni agenti širše regije Zasavja od Litije do Radeč”. Na njem so nastopili tudi učenci RaP PLES matične šole z dvema plesnima točkama, zapela pa je učenka Lea Koban (spremljava Jure Jahn).

_______________________________________________________

 

   

Nagrada na natečaju Lepa beseda lepo mesto najde

V petek, 19. 5. 2023, smo se udeležili svečanega dogodka ob otvoritvi razstave Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo, ki se je odvijal v hiši Evropske Unije.

V tem projektu je v tem šolskem letu sodelovalo 212 vrtcev in šol iz celotne Slovenije.

Naše učenke, Hana Crnković, Lea Vozel, Tinkara Jerman in Neja Hribar, so prejele 3. nagrado v kategoriji Likovni izdelki od 7. do 9. razreda.

Iskrene čestitke vsem nagrajenkam in njihovi mentorici, učiteljici Maji Ocepek.

Parada učenja 2023

Učenci danes sodelujejo na prireditvi Parada učenja, kjer predstavljajo letošnjo novost na šoli – ure slovenščine za “učence tujce”. Učenci predstavljajo svoje spretnosti in spoznavajo spretnosti drugih. Vse v povezavi z Evropskim letom spretnosti.

Mentorica: Tina Bratun

V gledališču

V petek, 19. 5. 2023, smo na matični šoli imeli obisk. Obiskalo nas je Družinsko gledališče Kolenc in za učence 4.a in 4. b pripravili celovit kulturni dan. Za uvod so si ogledali gledališko igro Pogumni jelen, kjer spoznajo ekologa jelena in junaka Matica, ki spremeni svoj pogled na okolje in začne razvrščati odpadke in skrbeti za okolje. V nadaljevanju so učenci reševali zabavne naloge, likovno ustvarjali. Svoje znanje so preizkusili v kvizu in prejeli priznanja. Za zaključek smo peli pesmi, ki nas spodbujajo k prijateljstvu in sodelovanju. Preživeli smo prijetno dopoldne.

Učenci in učiteljici Milena in Nevenka

_______________________________

RK vabi na letovanje na Debelem rtiču

RKS – Območno združenje Rdečega križa Zagorje bo v času poletnih počitnic, natančneje od sobote, 29. 7. 2023 do sobote, 5. 8. 2023 (TUŠ-Pričarajmo nasmeh, donacija Radia1) organiziralo letovanje na Debelem rtiču dvajsetim učencem.

Program je namenjen učencem iz socialno šibkejših družin, starih od 7 do 13 let. Starejši otroci od 14 do 15 let potrebujejo za letovanje mnenje/izjavo ali priporočilo šolske svetovalne službe oziroma CSD.

V kolikor menite, da kateri učenec/ka iz vaše šole ustreza pogoju in si želi poletne počitnice preživeti malo drugače, nam prosim to sporočite, na GSM 041 772 621 ali obvestite starše naj nas pokličejo, najkasneje do 23. 6. 2023.

Letovanje je brezplačno z organiziranim prevozom iz Zagorja.

Prijazno vas pozdravljamo!

Sekretarka RKS-OZ Zagorje                                                                                                          Predsednica RKS-OZ Zagorje

Štefka Suša, l. r.                                                                                                                                   Metka Podpečan, l. r.

_________________________________

Pobeg viteza Erazma

Z učenci, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet umetnost smo se v sredo, 17. 5. 2023 z vlakom odpravili v Ljubljano. S tem smo uresničili zadani cilj in tudi zadnjo dejavnost (tako, kot vse) izvedli izven šolskih prostorov.

Z vzpenjačo smo se povzeli na Ljubljanski grad, kjer nas je pričakal vodnik. Po pripovedi ene izmed legend je namreč znamenitega viteza Erazma Predjamskega usoda pripeljala tudi na omenjeni grad. V plemiško ječo ga je dal zapreti sam cesar, saj naj bi Erazem v napadu besa ubil poveljnika cesarske vojske. A pustolovski duh vitezu ni dal miru in začel je kovati načrt o pobegu. To pa le ni bilo tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Za uspešen pobeg je namreč treba dodobra preučiti ves grad. Učenci so se v družbi grajskega vodnika odpravili na pustolovsko popotovanje po gradu, ki jih je naposled pripeljalo do skrivnega izhoda; pri tem pa so temeljito spoznali grad, njegovo preteklost, obrambne funkcije ter arhitekturne posebnosti. Ker pa je bil Erazem predvsem vitez, so učenci spoznali tudi kdo sploh je lahko postal vitez ter kakšni so bili viteška šola, viteški kodeks in viteška bojna oprava.

Po ogledu smo se z vzpenjačo odpravili v mesto, kjer smo se okrepčali pred odhodom domov. Ko smo stopili z vlaka,… pa je po dolgem času končno prenehalo deževati.

Katarina Skrinjar

 

Dan kulture nenasilja in strpnosti

Na priporočila Ministrstva za vzgojo in izobraževanje RS smo v petek, 12. 5. 2023, na šoli izvedli delavnice na temo Kulture nenasilja in strpnosti. Ena izmed delavnic je bila tudi skupinska fotografija, na kateri so prikazana različna pozitivna čustva.

Posnetek s skupinskimi fotografijami si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo:

Dan kulture nenasilja in strpnosti

Menjaj branje in sanje

Pozdravljeni!

Radi berete? A sanjate oz. bolje rečeno sanjarite, ko berete? Bi želeli, da sanjarijo tudi drugi? Ali bi zamenjali knjigo z »neznancem«?

Če ste na večino vprašanj odgovorili z DA, vas vabiva, da v tednu, ki je pred nami, menjate branje in sanje. Kako pa to? V naslednjem tednu bomo izvedli UNESCO projekt z naslovom Menjaj branje in sanje.

Od ponedeljka, 15. 5. 2023, do petka, 19. 5. 2023, boste učenci od 6. do 9. razreda lahko prinesli svojo knjigo ter jo zamenjali z drugo. Na hodniku v zgornjem nadstropju se bosta nahajali dve polički (ena s slovenskimi in ena z angleškimi knjigami), kamor boste odložili knjigo, ki ste jo že prebrali, je več ne potrebujete ali je povsem nova in vas preprosto ne prepriča.

(več …)

45. Tekmovanje mladih čebelarjev 2023

V soboto, 6. 5. 2023, je na OŠ Ivana Skvarče potekalo 45. Tekmovanje mladih čebelarjev 2023, ki se ga je udeležilo tudi 10 naših učencev pod vodstvom mentorjev, učiteljice Milene Grom in gospoda Ivana Sopotnika.

3 PARI učencev so prejeli SREBRNO PRIZNANJE. To so: Jakob Hafner- Ruben Polak; Lovro Bajde- Žan Bantan in Ožbej Jahn- Rok Korimšek.

 

Čestitke vsem sodelujočim!

Teden Rdečega križa

 Teden Rdečega križa (8. – 15. maj) v znamenju slogana »Vse, kar delamo, delamo #izsrca«

 

 

Ljubljana, 5. maj 2023 – 8. maja 1828 se je v Ženevi rodil švicarski mirovnik in humanist, dobitnik prve Nobelove nagrade za mir ter seveda ustanovitelj Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Henry Dunant. Prav njegov rojstni dan je bil leta 1948 razglašen tudi za Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

 

8. maj je dan, ko nacionalna društva po celem svetu pripravimo številne dogodke, s katerimi naša poslanstva in dejavnosti predstavljamo kar največ posameznikom. V Sloveniji v skladu z Zakonom o Rdečem križu vsako leto od 8. do 15. maja poteka teden Rdečega križa, ko z našimi 56-imi območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami Rdečega križa pripravimo številne aktivnosti.

 

In kot je letos v svoji poslanici zapisala predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž: »Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca. Vsako srce ima svoj utrip, svoj ritem, svojo smer, po kateri se ravna. Srca vseh nas bijejo za ljudi. Bijejo s srci več tisoč prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Sloveniji in več milijonov po celem svetu. Bijejo s srci vseh tistih, ki potrebujejo našo pomoč.

 

Večen izziv ostaja, kako v nekaj vrsticah strniti vse tisto, kar delamo? Ali hvala, iskreno in #izsrca, zadostuje? Ali zaobjame vso humanost, ki jo nosite v svojih srcih? Vi, vsi vi – člani, prostovoljci, strokovni sodelavci, kolegi drugih humanitarnih organizacij, sosedje, naključni mimoidoči, včasih celo opazovalci, največkrat pa kar akterji, ko je treba pomagati reševati stiske ali pa celo življenja, ste pomembni. Vsak od vas je nepogrešljiv člen v mreži humanosti, solidarnosti in človekoljubja, ki jo pletemo in tkemo, širimo in krepimo.«

 

V letošnjem tednu Rdečega križa želimo obeležiti srčnost vseh nas. Prav s tem razlogom smo naša območna združenja pozvali, da pripravijo nabor aktivnosti, ki se bodo v tem tednu izvajale in ki jih boste lahko obiskali, začutili naš utrip, bit našega dela in pomen naših vrednot, ki jih predstavljamo ter smisel načel, ki jih zagovarjamo.

 

Koledar aktivnosti vam prilagamo v posebni prilogi, razpored pa si boste lahko ogledali tudi na naši spletni strani, spletnih straneh naših območnih združenj ter na vseh naših družbenih kanalih. 

 

Vljudno vabljeni, da nas obiščete in se prepričate, zakaj »vse, kar delamo, delamo #izsrca«.

 

Zapisano po uradni objavi Rdečega križa Slovenije.

 

 

mentorica krožka Rdeči križ in prva pomoč Maja Ocepek

Tekmovanje iz znanja angleščine

V letošnjem šolskem letu so se učenci 7. razredov udeležili tekmovanja iz znanja angleščine. Izdelali so posnetek na temo z naslovom »Life unplugged«. S posnetkom so želeli predstaviti, kakšno bi bilo življenje brez pametnih telefonov, tablic in računalnikov. V svojo zgodbo so vključili igre in prostočasne aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, stran od zaslonov. Predstaviti so želeli tudi pomen neposredne komunikacije. Učenci so se uvrstili na državno tekmovanje, kljub temu da niso osvojili priznanja, so pri pripravi posnetka neizmerno uživali.

Posnetek si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo:

Life unplugged

Koča na Ljubelju

Mladi planinci smo se v soboto, 6. 5. 2023, z avtobusom odpravili proti nekdanjemu mejnemu prehodu Ljubelj, ki je najstarejši goski prelaz v Evropi. Zgrajen je bil leta 1728. Potem pa pod pod noge in povzpeli smo se do koče na Ljubelju, ki leži na 1370 m nadmorske višine. Pohod so nam lepšali lepi razgledi in dobra družba. Od koče se nam je odprl lep razgled po osrednjem delu Karavank, najbolj zanimivo pa je bilo, ko smo lahko stopili tudi na avstrijsko stran in pa na zadnje kupe snega.

Hvala planinskemu društvu Zagorje za še en čudovit pohod in omogočen žig v našem planinskem dnevniku!

______________________________________

Projekt Tradicija skozi digitalne oči

V posnetku si oglejte, kako je naš učenec s pomočjo “Misije šopek”, ki mu jo je omogočila Cvetličarna Sepro, v uglajenem stilu potencialno plesalko povabil in hkrati prepričal, da z njim zapleše na največjem osnovnošolskem dogodku.

Cvetličarna

 

Imate idejo kako naj bi izgledalo vaše idealno vabilo za posebno priložnost, pa niste povsem prepričani, ali ste izvedbi dejansko sami kos? Učenci 9. razredov so v sklopu projekta Tradicija skozi digitalne oči našli rešitev. Poskrbeli so za popolno vabilo, njim v danem trenutku in času najpomembnejšega prihajajočega dogodka, valete.

Grafex agencija jim je omogočila vpogled v detajle same kreacije in izvedbe končnega izdelka. Njihova prvotna ideja pa je konec koncev dobila epilog. Sami pa si oglejte, kako vstopiti v popolnost.

Tiskarna

Vlagajmo v naš planet

Vlagajmo v naš planet je letošnje geslo Dneva zemlje, ki ga vsako leto obeležujemo 22. aprila.

Svetovni dan Zemlje je namenjen ozaveščanju o tem, kako lahko zavarujemo in zaščitimo naš planet. V četrtek, 20. 4. 2023, smo tudi na naši šoli obeležili “Zemljin rojstni dan.”

(več …)

12. gledališko srečanje podružničnih šol

V sredo, 19. 4. 2023, je v Kulturnem domu na Mlinšah potekalo 12. gledališko srečanje podružničnih šol, ki vsa leta poteka pod okriljem Društva učiteljev podružničnih šol Slovenije.  

Čemu in kdaj se je rodila ideja o tem srečanju? Ideja o gledališkem druženju podružnic se je porodila prav tu na Mlinšah, ko sta PŠ Mlinše in PŠ Šentlambert organizirali strokovni posvet na temo Ohranjanje kulturne dediščine na gledališkem odru. Od takrat se bo z današnjim dnem na tem odru na Mlinšah odvilo kar 99 predstav. 100 bi jih bilo, pa je ena izmed šol letos predstavo zaradi bolezni odpovedala. Prvih pet srečanj se je odvijalo le na Mlinšah. Zaradi velikega odziva šol smo 6. srečanje razširili še na dve lokaciji, na Vrh Svetih Treh Kraljev in v Ribno. 11 od 12 srečanj se je za naše območje izvedlo na Mlinšah. Le 11. gledališko srečanje se je odvilo v Trbovljah. Vseh predstav na vseh lokacijah skupaj je bilo, verjeli ali ne, kar 190. 

Na Mlinšah ga organizirata dve šoli skupaj in sicer OŠ Ivana Kavčiča, Podružnična šola Mlinše ter OŠ Toneta Okrogarja, Podružnična šola Šentlambert. 

Na Mlinšah se je tokratnega srečanja udeležilo 5 gledaliških skupin. Poleg dveh domačih, PŠ Mlinše in PŠ Šentlambert, še PŠ Vrhpolje, PŠ Pristava pri Mestinju in PŠ Svibno.  (več …)

VODNI AGENTI ŠIRŠE REGIJE ZASAVJA OD LITIJE DO RADEČ

V  letošnjem šolskem letu sodelujemo v projektu Vodni agent. Vključeni so učenci 3. in 4. razredov.

Cilji projekta:

  • Povečati osveščenost učencev o pomenu vodnih virov in nujnost njihovega varovanja.
  • Dvig zavedanja o stanju pitne vode in ustrezna raba v vsakdanu.
  • Racionalizacija porabe pitne vode.
  • Razumevanje poti pitne in odpadne vode ter onesnaženost vodnih virov.

(več …)

NPZ V ŠOLSKEM LETU 2022/2023

Nacionalno preverjanje znanja je za učence obvezen postopek preverjanja znanja na koncu drugega in tretjega obdobja osnovne šole, pri katerem imajo vse učenke in učenci enake možnosti, da pokažejo svoje znanje.

V šolskem letu 2022/2023 opravljajo učenci šestih razredov NPZ iz:
– Matematike
– Slovenščine
– Angleščine

Učenci devetih razredov pa opravljajo NPZ iz:
– Matematike
– Slovenščine
– Fizike

URNIK IZVAJANJA NPZ
– Učenci na dan preizkusa pridejo v šolo ob 8. uri. Zbor učencev bo v garderobi šole oz. veznem hodniku.
– Pisanje preizkusa se začne ob 8.30.
– Čas reševanja preizkusov znanja pri posameznem predmetu je 60 minut.
– Po zaključku pisanja preizkusov učenci nadaljujejo s 3. uro in gredo v učilnice po običajnem urniku.

Za vas smo pripravili tudi brošuro:  npz brošura 2023

(več …)

Razstava o generalu Rudolfu Maistru

Na šoli v tem tednu gostimo potujočo razstavo o generalu Rudolfu Maistru. Razstavo sestavlja 10 panojev, ki prikazujejo celotno življenje generala Maistra. Pobliže spoznavamo njegov pesniški talent in iznajdljivost pri mobilizaciji vojakov, razorožitvi nemške vojske ter ob zavzetju Maribora in Spodnje Štajerske prelomnega leta 1918.

 

 Devetošolci, ki se že pri pouku seznanjajo s pomembnostjo generala Maistra, so tematiko podrobno spoznali še na današnjem predavanju gostujoče predavateljice, predsednice Zveze društev generala Maistra, mag. Lučke Lazarev Šerbec. Ostali učenci pa bodo razstavo obiskali v prihodnjih dneh.

Društvu generala Maistra za Zasavje se za sodelovanje najlepše zahvaljujemo.

Zapisala: Tanja Vozelj


(več …)

Kulturna prireditev Haiku pod cvetočimi češnjami z visokim obiskom japonskega veleposlanika na OŠ Toneta Okrogarja

Osnovna šola Toneta Okrogarja že 23 let sodeluje na svetovnem natečaju haiku poezije, ki poteka pod okriljem JAL-fundacije. Pri skoraj vsakem razpisanem natečaju so naši učenci posegali po najvišjih priznanjih.

V luči zgoraj navedenega sva želeli to stalno japonsko pesniško obliko, povezano z likovno umetnostjo ter kulturo, razširiti na območje celotne občine, zato sva letos razpisali literarni natečaj haikujev, v katerega sva v duhu povezovalnosti poleg naše šole vključili še OŠ Ivana Kavčiča in OŠ Ivana Skvarče.

Vodilo oz. tematika natečaja, v katerem so se preizkusili ljubitelji in ustvarjalci pisane besede 3. triade, je bila najstnikom pisana na kožo, saj so tkali verze o prihajajoči pomladi, novem življenju, polnem najstniških radosti, ljubezni pa tudi tegob.

 

(več …)

Prvo mesto na lokalnem preverjanju znanja prve pomoči za učence osnovnih šol 2023

Danes je v organizaciji Rdečega križa Zagorje na naši šoli potekalo lokalno preverjanje znanja ekip prve pomoči. Sodelovale so 4 ekipe. Dve ekipi OŠ Ivana Kavčiča Izlake in dve ekipi OŠ Toneta Okrogarja. Vsem udeležencem iskrene čestitke za izkazano znanje in pohvala za udeležbo. Barve Zagorja bo naslednji teden zastopala naša ekipa OŠ Toneta Okrogarja. Čestitamo in držimo pesti.

Pojemo pomladi

Na Reviji območnih zborov v KC DD Zagorje so se danes predstavili kar trije naši zborčki: otroški pevski zbor iz Šentlamberta pod vodstvom zborovodkinje Mance Pišek, otroški zbor podružnične šole Kisovec pod vodstvom zborovodkinje Monike Tori in otroški pevski zbor matične šole Toneta Okrogarja pod vodstvom zborovodkinje Katarine Skrinjar. Vsi nastopajoči ste več kot odlično opravili svoje delo. Iskrene čestitke!

Dostopnost