Po tem, ko smo se z učenci, ki obiskujejo neobvezni predmet umetnost v torek, 14. 5. 2024 udeležili 3. koncerta 27. državnega tekmovanja otroških pevskih zborov v KC DD Zagorje, smo v torek, 21. 5. 2024 odšli v Ljubljano, kjer smo si ogledali stavbo SNG Opera in balet Ljubljana. Vodja trženja, g. Rozman, nas je po lepo okrašenih hodnikih popeljal v veličastno ložo, iz katere smo si ogledali mogočno dvorano. Ravno takrat so svetlobni mojstri zaključevali pripravo na premiero Mozartove opere Cosi fan tutte. Za izvedbo omenjene opere mora v službo priti okoli 250 zaposlenih. Dovolil nam je stopiti tudi na oder, tako da smo se počutili kot prave operne dive. Preizkusili smo lahko tudi posteljo, ki je bila na odru za večerno sceno. Nato nas je popeljal v masko, kjer smo si ogledali lasulje, trepalnice in še in še… Z dvigalom smo prispeli do skladišča kostumov, ob katerem je tudi pralnica in čistilnica. V skladišču malih in velikih rekvizitov smo si ogledali scene za različne operne in operetne predstave. Bili smo navdušeni nad ustanovo.

Med sprehodom po Ljubljani smo si ogledali nekaj Plečnikove arhitekture, ki smo jo pobližje spoznali s pomočjo delovnih listov.

Pozno popoldne pa smo obiskali še Lutkovno gledališče, kjer smo se nasmejali ob predstavi Emil in detektivi, v kateri so nastopali številni znani igralci, kot so: Nik Škrlec, Alenka Tetičković, Jernej Kuntner, Rok Kunaver in drugi.

Umetniško popoldne nam je minilo kar prehitro…

Katarina Skrinjar

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost