Pobeg viteza Erazma

Z učenci, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet umetnost smo se v sredo, 17. 5. 2023 z vlakom odpravili v Ljubljano. S tem smo uresničili zadani cilj in tudi zadnjo dejavnost (tako, kot vse) izvedli izven šolskih prostorov.

Z vzpenjačo smo se povzeli na Ljubljanski grad, kjer nas je pričakal vodnik. Po pripovedi ene izmed legend je namreč znamenitega viteza Erazma Predjamskega usoda pripeljala tudi na omenjeni grad. V plemiško ječo ga je dal zapreti sam cesar, saj naj bi Erazem v napadu besa ubil poveljnika cesarske vojske. A pustolovski duh vitezu ni dal miru in začel je kovati načrt o pobegu. To pa le ni bilo tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Za uspešen pobeg je namreč treba dodobra preučiti ves grad. Učenci so se v družbi grajskega vodnika odpravili na pustolovsko popotovanje po gradu, ki jih je naposled pripeljalo do skrivnega izhoda; pri tem pa so temeljito spoznali grad, njegovo preteklost, obrambne funkcije ter arhitekturne posebnosti. Ker pa je bil Erazem predvsem vitez, so učenci spoznali tudi kdo sploh je lahko postal vitez ter kakšni so bili viteška šola, viteški kodeks in viteška bojna oprava.

Po ogledu smo se z vzpenjačo odpravili v mesto, kjer smo se okrepčali pred odhodom domov. Ko smo stopili z vlaka,… pa je po dolgem času končno prenehalo deževati.

Katarina Skrinjar

 

Dan kulture nenasilja in strpnosti

Na priporočila Ministrstva za vzgojo in izobraževanje RS smo v petek, 12. 5. 2023, na šoli izvedli delavnice na temo Kulture nenasilja in strpnosti. Ena izmed delavnic je bila tudi skupinska fotografija, na kateri so prikazana različna pozitivna čustva.

Posnetek s skupinskimi fotografijami si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo:

Dan kulture nenasilja in strpnosti

Menjaj branje in sanje

Pozdravljeni!

Radi berete? A sanjate oz. bolje rečeno sanjarite, ko berete? Bi želeli, da sanjarijo tudi drugi? Ali bi zamenjali knjigo z »neznancem«?

Če ste na večino vprašanj odgovorili z DA, vas vabiva, da v tednu, ki je pred nami, menjate branje in sanje. Kako pa to? V naslednjem tednu bomo izvedli UNESCO projekt z naslovom Menjaj branje in sanje.

Od ponedeljka, 15. 5. 2023, do petka, 19. 5. 2023, boste učenci od 6. do 9. razreda lahko prinesli svojo knjigo ter jo zamenjali z drugo. Na hodniku v zgornjem nadstropju se bosta nahajali dve polički (ena s slovenskimi in ena z angleškimi knjigami), kamor boste odložili knjigo, ki ste jo že prebrali, je več ne potrebujete ali je povsem nova in vas preprosto ne prepriča.

(več …)

Teden Rdečega križa

 Teden Rdečega križa (8. – 15. maj) v znamenju slogana »Vse, kar delamo, delamo #izsrca«

 

 

Ljubljana, 5. maj 2023 – 8. maja 1828 se je v Ženevi rodil švicarski mirovnik in humanist, dobitnik prve Nobelove nagrade za mir ter seveda ustanovitelj Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Henry Dunant. Prav njegov rojstni dan je bil leta 1948 razglašen tudi za Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

 

8. maj je dan, ko nacionalna društva po celem svetu pripravimo številne dogodke, s katerimi naša poslanstva in dejavnosti predstavljamo kar največ posameznikom. V Sloveniji v skladu z Zakonom o Rdečem križu vsako leto od 8. do 15. maja poteka teden Rdečega križa, ko z našimi 56-imi območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami Rdečega križa pripravimo številne aktivnosti.

 

In kot je letos v svoji poslanici zapisala predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž: »Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca. Vsako srce ima svoj utrip, svoj ritem, svojo smer, po kateri se ravna. Srca vseh nas bijejo za ljudi. Bijejo s srci več tisoč prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Sloveniji in več milijonov po celem svetu. Bijejo s srci vseh tistih, ki potrebujejo našo pomoč.

 

Večen izziv ostaja, kako v nekaj vrsticah strniti vse tisto, kar delamo? Ali hvala, iskreno in #izsrca, zadostuje? Ali zaobjame vso humanost, ki jo nosite v svojih srcih? Vi, vsi vi – člani, prostovoljci, strokovni sodelavci, kolegi drugih humanitarnih organizacij, sosedje, naključni mimoidoči, včasih celo opazovalci, največkrat pa kar akterji, ko je treba pomagati reševati stiske ali pa celo življenja, ste pomembni. Vsak od vas je nepogrešljiv člen v mreži humanosti, solidarnosti in človekoljubja, ki jo pletemo in tkemo, širimo in krepimo.«

 

V letošnjem tednu Rdečega križa želimo obeležiti srčnost vseh nas. Prav s tem razlogom smo naša območna združenja pozvali, da pripravijo nabor aktivnosti, ki se bodo v tem tednu izvajale in ki jih boste lahko obiskali, začutili naš utrip, bit našega dela in pomen naših vrednot, ki jih predstavljamo ter smisel načel, ki jih zagovarjamo.

 

Koledar aktivnosti vam prilagamo v posebni prilogi, razpored pa si boste lahko ogledali tudi na naši spletni strani, spletnih straneh naših območnih združenj ter na vseh naših družbenih kanalih. 

 

Vljudno vabljeni, da nas obiščete in se prepričate, zakaj »vse, kar delamo, delamo #izsrca«.

 

Zapisano po uradni objavi Rdečega križa Slovenije.

 

 

mentorica krožka Rdeči križ in prva pomoč Maja Ocepek

Tekmovanje iz znanja angleščine

V letošnjem šolskem letu so se učenci 7. razredov udeležili tekmovanja iz znanja angleščine. Izdelali so posnetek na temo z naslovom »Life unplugged«. S posnetkom so želeli predstaviti, kakšno bi bilo življenje brez pametnih telefonov, tablic in računalnikov. V svojo zgodbo so vključili igre in prostočasne aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, stran od zaslonov. Predstaviti so želeli tudi pomen neposredne komunikacije. Učenci so se uvrstili na državno tekmovanje, kljub temu da niso osvojili priznanja, so pri pripravi posnetka neizmerno uživali.

Posnetek si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo:

Life unplugged

Dostopnost