V sredo, 29. 3. 2017, je v Trbovljah potekal 27. regijski otroški parlament. Našo šolo sta zastopali Anja Zupančič iz 8. a in Lejla Zukić iz 9. a. Sodelovali so še parlamentarci iz Trbovelj, Hrastnika, Litije in Šmartnega pri Litiji. Prisotne je pozdravila županja Občine Trbovlje, ga. Jasna Gabrič. Parlament je moderirala Anja Nina Škvarč.

Sprejeti so bili sledeči sklepi:

  • Pomembno je ves čas delati na tem, da boš v prihodnosti postal dober človek, skrbel za svoje zdravje, pomagal drugim, razvijal svoje socialno življenje in se zavedal, da služba in šola nista vse, vendar kljub temu pomembna.
  • Kakšen bo svet čez 50 let je odvisno predvsem od mladih.
  • Pričakuje se vse večji razvoj tehnologije in posledično bo pripeljalo do tega, da se bomo vse manj družili in nahajali v naravi. Ker pa vemo, da smo ljudje družabna bitja, bomo znali najti ravnovesje med tehnologijo in socialnim življenjem.
  • Pomembno je, da človeka sodimo po njegovi notranjosti, čeprav zunanji izgled velikokrat nadvlada vrednote posameznika.
  • Starši so prvi, ki otrokom vcepijo pomembnost vrednot. Pomemben pa je tudi vpliv prijateljev, medijev, šole itd.
  • Vemo, da bi morali za okolje bolje skrbeti, pa še vseeno tega večinoma ne izvajamo.
  • Pomembno je, da se v lokalni skupnosti organizirajo čistilne akcije, eko dnevi, da vsaj takrat stopimo skupaj in naredimo naš kraj lepši.

Za naslednje šolsko leto so bile predlagane naslednje teme: aktivizem, napredek gospodarstva v svetu, tehnologija in prihodnost, strpnost, priseljenci, okolje in skrb zanj, konkretne akcije o izboljšanju prihodnosti, duševno zdravje, sprejemanje drugačnosti, nasilje, ekologija, demokracija od blizu, šolski sistem, otroci in šport, vpliv svetovnih problemov na Slovenijo, razvoj Slovenije ter težave v družini.

Sledi še zaključno dejanje, in sicer nacionalni otroški parlament, ki bo v ponedeljek, 29. maja, v Ljubljani. Zagorje ob Savi bo zastopala Ana Lina Čokl, učenka OŠ Ivana Skvarče.

Mentorica šolskega otroškega parlamenta,

Mojca Gradič

 

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost