parizV začetku meseca junija se je osem naših osmošolcev udeležilo petdnevnega potovanja v Pariz s turistično agencijo Twin.

Iz Ljubljane nas je pot z vmesnimi postanki vodila preko mejnega prehoda Karavanke, skozi Avstrijo, Nemčijo proti Franciji.

Pariz se je ravno prebujal, ko smo prispeli v francosko prestolnico. Izstopili smo pri Sorboni in se nato sprehodili do mestnega otoka – Ile de la Cité, kjer stoji znamenita katedrala Notre Dame in si ogledali njeno notranjost. Prečkali smo reko Seine, ki je bila zelo visoka, vendar je že počasi upadala. Nato smo se s podzemno železnico odpeljali proti Elizejskim poljanam in se sprehodili do slavoloka zmage, enega od simbolov Pariza. Z vrha je čudovit razgled na mesto. Ponovno smo šli na metro in se odpeljali do Napoleonove grobnice in zaključili dan v hotelu.

Naslednji dan smo potovali z našim avtobusom, najprej v futuristično poslovno četrt La Defense polno svetlečih nebotičnikov, nato izven starega mestnega jedra do enega največjih pokopališč Pere Lachaise, kjer so pokopane znane osebnosti, ki so nekoč živele (tudi) v Parizu. Obiskali smo muzej moderne umetnosti. Za tem smo se povzpeli na grič Montmartre, pokukali na palete uličnih slikarjev in si ogledali belo baziliko Sacré-Coeur. Pred odhodom v hotel smo začutili še nočni utrip vedno živahnega Pigallea.

Zadnje jutro nas je avtobus odpeljal do Versaillesa, kjer se bohoti slavni dvorec Ludvika XIV. Po ogledu notranjosti smo si privoščili še sproščen sprehod po slavnih vrtovih. Z vlakom smo se vrnili v mesto in se po elitnem delu Pariza mimo ekskluzivnih trgovin in bleščavih hotelov ustavili pri Operi, neto šli do kraljeve palače Louvre. Sledila je še zadnja vožnja z metrojem do “jeklene dame” – Eifflovega stolpa ter vzpon do vrha s čudovitim razgledom. Do polnoči smo počakali pravljični pogled utripajočih lučk na stolpu in sledila je dolga vožnja po isti poti domov.

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost