V sredo, 3. 2. 2016, nas je obiskala Hiška eksperimentov, v sklopu katere so si učenci lahko ogledali dva znanstvena šova ter manjše eksperimente – poskuse, kjer so se učili na lastnih izkušnjah.

Ostale aktivnosti, ki so se dogajale na šoli, pa smo učitelji pripravili sami.

Za učence smo pripravili delavnice iz področja kemije, fizike, matematike, računalništva, likovne umetnosti in tehnike.

Učiteljica Manca Ašič je učencem pripravila veliko zanimivih eksperimentov iz kemije. Demonstrirala je kemijsko reakcijo kovine s kislino, slonovo zobno pasto in čaranje. Tudi učenci so se preizkusili v eksperimentih. Skupaj z učiteljico so izvedli različne eksperimente, kot so skrivna pisava, trdota vode, gašenje sveče z ogljikovim dioksidom ter eksperiment s svečo in vodo.

Pri fiziki je učitelj Predrag Grujić učencem predstavil osnove elektrike ter značilnosti zaporednih in vzporednih vezav. Učenci so se tudi sami preizkusili v sestavljanju različnih vezij in ugotavljali delovanje le teh.

Pri računalništvu so se učenci spoznali s programiranjem. Učitelj Andrej Hauptman jim je predstavil program Scratch, nato pa so se učenci sami spopadli s programiranjem.

Tema matematične delavnice je bila konstruiranje elipse. Učitelj Nermin Bajramović je učencem najprej predstavil elipso in njene značilnosti, nato pa jim prikazal več načinom konstruiranja elipse. Aktivnosti učencev so bile: vrtnarska konstrukcija elipse, konstrukcija elipse, če sta dani velika in mala polos, konstrukcija elipse s prepogibanjem papirja, konstrukcija elipse s papirnatim trakom in načrtovanje srčka z dvema elipsama.

Tudi učenci pod vodstvom učiteljice Jadranke Kačič so bili zelo ustvarjalni. Z različnimi tehnikami so ustvarjali na temo haiku ter pripravili sceno za kulturni dan.

Na delavnici tehnike smo imeli povabljene goste, predstavnike podjetja BrightLes. V podjetju se ukvarjajo z izdelavo lesenih izdelkov, ki ustvarjajo sinergijo lesa in svetlobe. V ta namen so razvili tehnologijo, s katero še dodatno izboljšajo lastnosti lesa. Z inovativnim oblikovalskim pristopom posegajo na vsa področja pohištva in s pomočjo svetlobe ustvarjajo lep ambient.

Vsak učenec je v dnevu znanosti našel nekaj zase. Nekateri so pridobili veliko novega znanja, drugi pa so svoje znanje utrdili.

 

Foto: Bronislav Urbanija in Maja Kušar

(Skupno 256 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost