22. APRILA SE SPOMINJAMO NAŠEGA PLANETA – NA TA DAN NAMREČ OBELEŽUJEMO SVETOVNI DAN ZEMLJE, VSE OD LETA 1970 DALJE.

Letošnja tema Dneva Zemlje je Planet proti plastiki kot poziv k zmanjšanju uporabe plastike v korist zdravja ljudi in vseh živih bitij.
V ponedeljek, 22. 04. 2024, je na OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi potekal EKO DAN, z okoljskimi vsebinami.

Dan smo začeli s predavanjem gospe Ivanke Rožej, s sadjarske kmetije Rožej, ki leži v vasi Turje nad Hrastnikom in s svojim pridelkom oskrbuje veliko lokalnega prebivalstva ter javnih zavodov, med drugimi tudi našo šolo. Gospa je učence seznanila z delom v sadovnjakih, jih poučila o različnih vrstah jabolk in češenj ter predstavila načine za predelavo sadja.
Drugo predavanje pa je izvedel gospod Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, publicist, naravovarstvenik. Mož, ki je postal sinonim za sobivanje z naravo. Prva tema njegovega predavanja je bila prst, druga tema pa voda. Barvito nam je opisal, kako pomembno je sodelovanje kmeta, zdravnika in učitelja pri ohranjanju zdrave prsti in okolja. Poudaril pa je tudi pomembnost našega širokega pogleda na spremembe, ki se odvijajo na našem planet.

Učenci 4. razreda so obiskali Kmetijo Kos z Razborca, kjer se ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem, peko kruha in potice v krušni peči, peciva, izdelavo testenin, mlečnih izdelkov in suhomesnih dobrot.

  • Učencem 5. razreda je gospa Cvetka Drnovšek iz Društva za zdravilne rastline Zasavje predstavila zdravilne rastline, ki jih lahko občudujemo v Vrtu tete Johance. Niso jih samo občudovali, ampak tudi okušali v namazu ki so ga pripravili. Obiskala pa jih je tudi gospa iz vrtnarstva Napret, ki že leta vzgaja razne sadike, od zelenjave, dišavnic, začimb do rož.
  • Učenci 6. razreda, so v s knjižničarko Polono, brali knjige z ekološko vsebino, spoznavali medonosne rastline in izdelovali semenske bombice s pomočjo Čebelarja Lada Grobina iz ČD Zagorje.
  • Učenci 7. razreda so poslušali predavanje gospe Mojce iz ekološke mlekarne Krepko ter poizkušali njihove izdelke. S pomočjo cvetličarke Klare Pavlič Čebin, so izdelovali spomladanske aranžmaje iz sivke in rožmarina.
  • Učenci 8. razreda so s pomočjo učitelja Janeza pletli košarice. Z učiteljicama Ano in Matejo pekli nasmejane tončkove piškote in z učiteljem Rokom pakirali zdravilni žajbelj ter izdelovali knjižice z nasveti za uporabo žajblja.
  • Za učence 9. razreda je gospa Neža v okviru projekta Partnerstvo za okolje in zdravje, izvedla delavnice na temo Podnebne spremembe ter njihov vpliv na zdravje. Z učiteljicama Majo in Karmen pa so idelovali Tangram – starodavno igro, ki izvira iz Kitajske, ter škatlice za tončkove piškote.
  • Vsi razredi so urejali tudi okolico šole. Odstranjevali so plevel, pobirali in ločevali odpadke, očistili ribnik …Pri urejanju okolice so nam prijazno priskočili na pomoč iz drevesnice in vrtnarije Taškar.
  • Izvedli smo tudi zbiralne akcije starega papirja, tekstila in zamaškov. Pri zbiranju smo bili zelo uspešni. Matična šola in podružnici smo skupaj zbrali 5.800 kg starega papirja. Iz zbranih zamaškov pa so na šolskem igrišču sestavili mandalo.

Dopoldansko dogajanje se je nadaljevalo v popoldansko druženje s starši, sorodniki in prijatelji na popoldanskem EKO sejemu, kjer so obiskovalci lahko izbirali med nastalimi izdelki, sladkimi dobrotami in napitki, sadikami, se spoznali z osnovami prve pomoči ter se preizkusili v poligonu.

Zahvaljujemo se vsem, sodelujočim, ki ste pokazali, da vam je mar za naravo in okolje, v katerem živimo.

EKO KOORDINATORICE

 

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost