Tako kot vedno, smo tudi tokrat pouk pri neobveznem izbirnem predmetu opravili izven razreda. V sredo, 13. 12. 2023 smo se z vlakom odpravili v Ljubljano. Tokrat smo spoznavali glasbeno, arhitekturno in filmsko umetnost. 

Najprej smo se odpravili proti SLOVENSKI FILHARMONIJI, ki je slovenski kulturni spomenik glasbe, umetnosti in arhitekture. Gospa Aleksandra Korbar nas je popeljala po stavbi in nas seznanila tudi z bogato zgodovino in zavidljivo tradicijo te znamenite glasbene institucije. Povedala nam je tudi, kako poteka služba instrumentalistov v Orkestru in pevcev v Komornem zboru Slovenske filharmonije. 

Sledila je DELAVNICA V SLOVENSKI KINOTEKI OZ. FILMSKEM MUZEJU, kjer smo pogledali nazaj v predzgodovino filma – v konec 19. stoletja – ter spoznali optične igrače, ki so šele napovedovale prihod filma. Pot smo nadaljevali čez vse 20. stoletje, ko je bil filmski medij zaznamovan z zapisom na filmski trak. V nadaljevanju so se učenci preizkusili v izdelovanju optičnih igrač, ki veljajo za predhodnice tako animiranega kot igranega filma. Z izdelki in optičnimi stvaritvami pa so se učenci lahko tudi poigrali. Izdelava optičnih igrač je temeljila na dejanskih predmetih, ki jih v svoji zbirki hrani Slovenska kinoteka. Učenci so se tako seznanili tudi z delom filmske zgodovine in se preizkusili v njeni rekonstrukciji skozi lastno ustvarjalnost. Delavnico so nam pripravili v sodelovanju z Društvom Slon. 

 

Spoznali smo veliko novega in pametno izkoristili deževen dan. 

 

Katarina Skrinjar

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost