Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru.

17. novembra 2023 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega slogan je: »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati vse o pomenu:

  • zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
  • prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
  • kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo in okolje,
  • zdravega načina življenja in redne telesne aktivnosti.

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil sestavljen iz kruha iz krušne peči kmetije Ravnikar, domačega mleka kmetije Ključevšek, BIO masla mlekarne Krepko, medu čebelarja Sopotnika in jabolk kmetije Rožej.

Na ta dan je na šoli potekal tudi naravoslovni dan za učence od 6. do 9. razreda. Bilo je pestro in zanimivo.

Obiskala sta nas čebelarja ČD Zagorja, Ivan Sopotnik in Branko Repovž. Predstavila sta nam čebelarstvo in pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost.

Pomen poseganja po lokalnih živilih, ter pot od krave do mleka, ter izdelavo mlečnih izdelkov, sta nam razložila gospoda s kmetije Ključevšek, s Počakovega nad Radečami, kjer iz doma namolženega kravjega mleka nastajajo odlični siri, jogurti, skuta, maslo in pregreta smetana. Pristnost in visoko kvaliteto izdelkov potrjujejo zaščitni znak Izbrana kakovost – Slovenija z navedbo kmečki in najvišja priznanja z različnih ocenjevanj ter certifikat kakovosti Okusiti Laško.

Ter gospod  iz ekološke kmetije in sirarstva Konda, kjer so usmerjeni predvsem v predelavo ovčjega mleka in nudijo vrsto ekoloških izdelkov iz ovčjega mleka. Z učenci je izdelal tudi sir mozzarella, katerega so z veseljem poizkusili.

Z Zveze potrošnikov Slovenije so v okviru projekta DoIT izvedli delavnico, na kateri so predstavili aktualne vsebine zdravega prehranjevanja in predstavili aplikacijo VešKajJeš, ki uporabniku na preprost način pokaže razumevanje sestave izbranega izdelka.

Na naravoslovnem dnevu je sodeloval tudi ZD Zagorje ob Savi, z delavnico z naslovom Samopodoba.

Tudi učitelji naše šole so pripravili dve delavnici in sicer profesorja športne vzgoje (M. L. Nemec in Danilo Lisec)  sta za učence pripravila Tončkov exatlon, pri profesorici Jadranki Kačič in Manji Vidmar, pa so podrobneje spoznavali slovenske avtohtone pasme in ustvarjali na temo pot od krave do mleka).

Obiskali smo Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje, kjer so za naše devetošolce pripravili celovit naravoslovni dan z biološkimi, psihološkimi in športnimi dejavnostmi.

Tudi letošnje leto so nam dan popestrile gospe kulturnega društva plesne skupine zasavski country, z gospo Štefko Bezgovšek. Učenci so z njimi preplesali dopoldne in verjemite gospem ne zmanjka energije. Zato smo tudi naš naravoslovni zaključili s poskočnim plesom, ob katerem so uživali vsi udeleženci naravoslovnega dne.

 

Vsem sodelujočim se zahvaljujem za sodelovanje  in lep polno doživet dan slovenske hrane.

Katja Kos, organizator šolske prehrane

 

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost