Spoštovani,

zahvaljujemo se vam za sodelovanje v vseh do sedaj izvedenih zbiralnih akcijah. Hvala, ker vam je mar za okolje v katerem živimo.

Obveščamo vas,

da bo jesenska zbiralna akcija starega papirja potekala v TEDNU OTROKA, od ponedeljka, 03. 10. 2022, do petka, 07. 10. 2022.
Papir bomo na matični šoli tehtali vsak dan od 7.00 do 8.15 in od 12.50 do 13.10. Za večje količine papirja lahko tudi po dogovoru.

Zbiralna akcija starega papirja bo potekala tudi na podružničnih šolah Šentambert in Kisovec.

Hkrati pa vas obveščamo, da še vedno poteka akcija zbiranja plastičnih pokrovčkov (zamaškov).

Učenci naj v šolo nosijo izključno ZAMAŠKE PREHRAMBENEGA SEKTORJA (embalaža pijače, jogurtov, mleka, olja …). Ostalih zamaškov NE zbiramo (kozmetika, detergenti, mehčalci …).

Zahvaljujemo sem vam za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo.

EKOKOORDINATORICE

RAZSTAVA “VESELA POMLAD”

Učenci PŠ Kisovec so v sodelovanju z Liki Kisovec v park pripeljali “VESELO POMLAD”.

Barvite izdelke, narejene iz odpadne embalaže, so ustvarjali vsi učenci od 1. do 5. razreda.

Skozi park vas pozdravljajo zmajčki iz blaga, igrive vetrnice, čebelice iz plastenk, cvetovi iz odpadnih vrečk ter plastenk in ostankov folij iz uporabljenih zvezkov.

Vljudno vabljeni na ogled razstave.

Razredničarke in učenci 🌸

… SO PTIČKI SE ŽENILI …

Slovenci smo lahko ponosni, ker imamo čisto svoj praznik zaljubljencev – GREGORJEVO. Praznujemo ga 12. marca. V tem času je sonce že toplejše, prebudile so se prve spomladanske cvetlice. Čebelice že brenčijo okoli cvetov in nabirajo nektar. Tudi ptički že čutijo pomlad v zraku in veselo žvrgolijo. 

Ljudsko izročilo pravi, da imajo na ta dan gostijo in zato na vsakem grmu visi pogačica. Zaradi njihovega žvrgolenja se je ohranil rek, da se NA GREGORJEVO PTIČKI ŽENIJO.  

Gregorjevo pa velja tudi za dan, »ko spustimo luč v vodo«.  S tem dnem začnejo kmetje na polju z oranjem in ostalimi spomladanskimi opravili. Dan se podaljša in obrtnikom ni več potrebno delati ob luči. Od tod tudi običaj, da “luč zanesejo v vodo”. Papirnate ladjice s prižganimi svečkami so spustili po vodi. Menili so, da naj bi voda odnesla neprijetno delo ob slabi luči.  

Ta navada je bila nekoč precej razširjena, in ker želimo, da ne bi potonila v pozabo, smo jo obudili tudi na podružnični šoli v Kisovcu. Izvedli smo naravoslovno-tehniški dan. Učenci so ob spoznavanju običaja izdelovali  posebne ladjice iz odpadne embalaže. Odnesli smo jih do bližnjega potoka Graščica ter jih s prižganimi svečkami spustili v potoček. Seveda smo vse tudi prestregli in pobrali iz vode, kajti prizadevamo si za ohranjanje čiste narave.  

Ta dan nam bo vsem ostal v lepem spominu, ker je bil zabaven in poučen, zato ga prihodnje leto zagotovo spet ponovimo. 

Zapisala: Nataša Jazbec 

SIMBIOZA GIBA

ŽIVLJENJE NAM PONUJA MNOGO RAZLIČNIH ODNOSOV, V KATERIH ODKRIVAMO, KDO SMO, V KAJ RASTEMO, V KAJ SE IZOBLIKUJEMO. EDEN OD POMEMBNEJŠIH ODNOSOV SO RAVNO  BABICE IN DEDKI.

PREKO NJIH SE PRETAKA PRETEKLOST V SEDANJOST NJIHOVIH HČERA IN SINOV IN V PRIHODNOST NJIHOVIH VNUKINJ IN VNUKOV.

ZATO NE SMEMO POZABITI NA NJIH. HVALA, KER SO SI VZELI ČAS ZA NAS.

V MESECU OKTOBRU SMO JIH POPELJALI V PRETEKLOST. V SVET STARIH RAJALNIH IGER, KI POČASI BLEDIJO V SLOVENSKEM PROSTORU. TEGA NE SMEMO DOPUSTITI.

MED NAMI V ŠENTLAMBERTU ŠE KAKO ŽIVIJO.

VSI IZ HIŠE ZNANJA V ŠENTLAMBERTU


Dostopnost