PLANINCI NA GORI OLJKI

V soboto, 18. 3. 2023, smo se planinci odpravili na Goro Oljko. To je hrib v bližini Velenja. Lepo je viden že iz avtoceste, saj na njegovem vrhu stoji mogočna cerkev svetega Križa z dvema zvonikoma. Nekaj metrov pod vrhom pa stoji planinski dom. Do vasi Podgore smo se pripeljali z avtobusom, potem pa smo se povzpeli po Martinovi poti. Videli smo veliko spomladanskih cvetlic, na vrhu pa smo se naužili toplega sončka in lepega razgleda na Paški Kozjak, Posavsko hribovje, del Pohorja, Karavanke ter Kamniško Savinjske Alpe. Družbo so nam delali tudi planinci iz Izlak, vodila pa nas je vodnica Lučka Kokole.

Imeli smo se zelo lepo in že se veselimo naslednjega izleta. 

 

Mentorica: Katarina Drolc

Zapisala: Tanja L.

_______________________________________________

Obisk čebelarskega sejma v Celju

V soboto, 18. 3. 2023, so si naši mladi čebelarji pod vodstvom mentorjev udeležili čebelarskega sejma v Celju, pokukali so tudi na sejem Zelene bratovščine – Lovcev.

NOGOMET: Napredovanje učencev  OŠ Toneta Okrogarja v polfinale državnega tekmovanja 

V torek, 14. 3. 2023, je na OŠ Dornberk potekalo četrtfinalno državno tekmovanje v nogometu. Na tekmovanje so se uvrstile najboljše ekipe iz področnih tekmovanj, in sicer: OŠ Toneta Okrogarja, OŠ Dornberk, OŠ Rodica in OŠ Dragomirja Benčiča-Brkina Hrpelje.  Igra je potekala po Bergerjevih tablicah, vsak z vsakim. Naši učenci so prikazali veliko taktično-tehnično širino ter z nekompromisno in borbeno igro zasluženo napredovali v nadaljnje polfinalno državno tekmovanje, kamor se uvrsti 16 najboljši ekip v državi.

REZULTATI

OŠ TONETA OKROGARJA (1) : (1) OŠ DORNBERK

strelec: Jaka G.

OŠ TONETA OKROGARJA (1) : (1) OŠ RODICA

strelec: Klemen K.

OŠ TONETA OKROGARJA (10) : OŠ DRAGOMIRJA BENČIČA-BRKINA HRPELJE

strelci: Maj H., Klemen K., Anže B., Tin Ž., Jaka G.

ČESTITAMO, GREMO NAPREJ!!!!

Ekipa: Klemen Kaučič, Tin Železnik, Blaž Gracar, Anže Baš, Nej Timon Podkrajšek, Maj Hadžić, Jaka Goršek, Jure Goršek, Tevž Rokavec, Emil Kruškić

 

Trener: Danilo Lisec

_____________________________________

Občinski otroški parlament

V ponedeljek, 13. 3. 2023, je v Zagorju potekal že 33. občinski otroški parlament. V Mladinskem centru so se poleg predstavnikov naše šole zbrali še predstavniki Ivana Skvarče in Ivana Kavčiča. V uvodu sta nas pozdravila g. župan, Matjaž Švagan, in direktor Mladinskega centra Zagorje, g. Marko Pavlovič. Program sta vodili in povezovali predstavnica Mladinskega centra, Nina Nahtigal, in predstavnica DPM-ja Zagorje, Vanja Macerl. V uvodnem delu so bile z nami prisotne tudi direktorica ZD Zagorje, ga. Saša Bajda, ki se nam je pridružila tudi v zaključku, ter predstavnici Občine Zagorje, ga. Blanka Šmit in Nina Jenko. Po uvodni aktivnosti, v kateri smo se vsi ogreli in sprostili, je sledilo delo po skupinah. Učenci so razpravljali o duševnem zdravju, se pogovarjali o težavah, ki jim v šoli povzročajo stisko, in iskali rešitve zanje. V zaključku so povzeli svoje misli in podali predloge za aktivnosti na šoli, ki bi jim pomagale do boljšega duševnega zdravja. V naslednjih mesecih in novem šolskem letu jih bomo poskušali uresničiti. Vsaka šola je izbrala še dva predstavnika, ki se bosta 30. marca udeležila regijskega parlamenta v Trbovljah. Našo šolo bosta zastopala Tarik Mušanović in Eli Drnovšek. Učenci so s srečanja odšli polni novih spoznanj, energije in novih zamisli.   

Mentorica: Mojca Gradič

________________________________

Gregorjevo na PŠ Kisovec

Učenci in učiteljice podružnice Kisovec imamo zelo radi slovenske praznike. Zato ni naključje, da smo si izbrali praznik pomladi in ljubezni. Verjetno že veste, da govorim o Gregorjevem.  

V preteklosti je 12. marec veljal za prihod pomladi. Svetli del dneva je postal daljši kot temni. Rokodelci niso več delali pri umetni svetlobi, zato so v potoke, reke »vrgli luč v vodo« gregorčke. To so doma izdelane ladjice, na katerih je prižgana svečka.  

Gregorjevo povezujemo tudi z zaljubljenci, saj se na ta dan ptički ženijo.  

V prispevku si lahko ogledate izdelavo gregorčkov in spust »luči v vodo« na Lokah.  

Zapisala: Monika Tori  

__________________________________________

Obisk mizarske delavnice v podjetju OSTROŽNIK

Učenci obveznega izbirnega predmeta Obdelava gradiv: Les so učilnico oz. šolsko delavnico zamenjali za pravo delavnico. Obiskali so družinsko podjetje Ostrožnik.  

Na sedežu podjetja, v Zagorju, nas je sprejela ga. Janja Arh in nam predstavila njihovo podjetje, nato pa nas je vodila skozi celoten postopek izdelave izdelka, od ideje do končnega proizvoda. Učencem je najprej predstavila postopek svetovanja in izmere pohištva ter program za izris naročenega  proizvoda. V programu so narisali tudi škatlo, ki so jo nato učenci izdelali med obiskom delavnice.  

Po izrisu so učenci svoje delo nadaljevali v delavnici. Tam so se spoznali s stroji za obdelavo lesa, ki jih potrebuje mizar za izdelavo pohištva ter skupaj z mojstri pripravili material, ki so ga kasneje uporabili za sestavljanje končnega izdelka – škatle.  

Učenci so pri sestavljanju škatle ugotovili, da je potrebno biti zelo natančen in vedno najprej razmisliti, kako se bo sestavljajo izdelek.  

Hvala podjetju Ostrožnik in ge. Janji Arh, da nas je sprejela v svoji delavnici in učencem predstavila njihovo delo. Hvala za podarjene škatle, ki smo jih že uporabili v učilnici tehnike.

Maja Kušar, učiteljica tehnike

_______________________________

Že veste, v katero srednjo šolo se boste vpisali?

Dragi devetošolci, informativni dnevi so za vami, čas bo za odločitev, kam oddati prijavo!
Že veste, v katero srednjo šolo se boste vpisali?
Informativni dnevi so mimo. Upamo, da ste dobili odgovore na vprašanja Kam naprej?Katero srednjo šolo izbrati?Kateri poklic zasledovati?. Pred vami je pomembna odločitev, na kateri srednji šoli boste nadaljevali svoje izobraževanje.

V primeru, da na informativnih dneh niste mogli obiskati vseh šol, ki vas zanimajo, ali pa potrebujete še kakšno informacijo o srednješolskih programih, poklicih in dijaških domovih, vas vabimo, da obiščete portal slovenskesrednjesole.si. Portal je prostor, kjer bodoči dijaki s svojimi starši starši dobite aktualne, skoncentrirane in ažurne informacije ter predstavitve večine slovenskih srednjih šol, njihovih programov in možnosti štipendiranja.

V želji, da bi lahko čim lažje sprejeli odločitev, na kateri program se vpisati, vas vabimo k spremljanju vseh ažuriranih informacij na portalu slovenskesrednjesole.si.

Sledite vsem šolam tudi preko družbenih omrežij Portala:

Facebook: www.facebook.com/slovenskesrednjesole.si/
Instagram: www.instagram.com/slovenske_srednje_sole/

Kontakt: info@slovenskesrednjesole.si      Tel.: 01 300 32 11

________________________________________

EVROPA V ŠOLI – VZGOJA ZA MIR

Vojna je, ko se organizirane skupine ljudi odločijo spopasti med sabo z orožjem za dosego interesov, ki so  razumljeni kot širši interesi skupnosti.  

Živimo v času, ko po svetu poteka največ oboroženih spopadov po letu 1945. V letu 2020 je v državah, ki so jih prizadeli konflikti in vojne, živelo približno dve milijardi ljudi. Vojne uničujejo skupnosti, posledice pa občutijo še številne prihodnje generacije.  

Letošnje šolsko leto smo v sklopu projekta Evropa v šoli – vzgoja za mir, poleg predmetov geografije in zgodovine vključili še likovno vzgojo.  

Temeljni cilji natečaja so:  

  • prispevati k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi ( doma, v Evropi in po svetu),  
  • krepiti medsebojno razumevanje, strpnost in solidarnost, 
  • spodbujati  kritičen odnos do dogajanj v skupnostih.  

Natečaj omogoča učencem tudi doživljanje in izražanje na različnih področjih umetnostnih zvrsti – na literarnem, likovnem, fotografskem in video področju, mladi pa lahko ustvarijo tudi svojo spletno stran.  

Natečaj Evropa v šoli poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Temo natečaja  vsako leto izbere Nacionalni odbor natečaja Evropa v šoli pri ZPMS, ki vsebinsko naravnanost in slogan navadno prilagodi temi evropskega leta ali ciljem trajnostnega razvoja. 

Učiteljice: Tanja Vozelj, Jadranka Kačič in Maja Ocepek

________________________________________

TRADICIJA SKOZI DIGITALNE OČI – »MISIJA VALETA«

Kako bo potekala valeta? Plesati ali ne plesati? Kako vprašati dekle, da bi plesala s tabo? Jo sploh vprašati? Ji ob tem kaj podariti? Obupati? Kaj pa vabila?  

Takšna in drugačna vprašanja se pletejo po glavi našim devetošolcem. Da pa ne bi bilo prevelike krize, smo v sklopu projekta Tradicija skozi digitalne oči pripravili primer vabila, ki so nam ga v podjetju Grafex prijazno oblikovali.  

Dogovori še potekajo in nekaj že nastaja … 

Napisala: mentorica Mateja Javeršek 

________________________________

TRADICIJA SKOZI DIGITALNE OČI

V sklopu Regionalne razvojne agencije Zasavje poteka projekt Tradicija skozi digitalne oči, pri čemer sodelujejo 3 zasavske šole – Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovna šola Tončke Čeč in Osnovna šola Toneta Okrogarja.  

Učenci 9. razredov so skupaj s svojimi mentorji obiskali 2 podjetji, kjer so spoznavali rokodelce oziroma obrtnike iz zasavske regije. Tamkajšnji strokovnjaki so jim delo predstavili, jih poučili, kaj vse je potrebno za dosego tega poklica, kako le-ta poteka itd. Najinovativnejši del učencev je nastopil, ko so za posamezno podjetje pripravili scenarij, odigrali igro ter jo posneli, sedaj pa izdelujejo digitalne video posnetke.  

Naši devetošolci so obiskali dve podjetji, in sicer cvetličarno Sepro ter grafično podjetje Grafex, obe v Zagorju ob Savi.  

Fantovska skupina se je v podjetju Grafex preizkusila v izdelavi vabil za valeto, medtem ko so dekleta razmišljala, kako bi fant nežnejši spol na najbolj uglajen način povabil na ples, ter ugotovila, da z rožami nikakor ne more pihniti mimo. Tako je nastal video v podjetju Sepro. 

Na fotografiji se nahaja fantovska skupina, ki zvezdniško pozira pred pričetkom montiranja posnetka.  

Napisala: mentorica Mateja Javeršek

_________________________________________

Tradicija skozi digitalne oči že v 2. fazi

Regionalna razvojna agencija Zasavje je v torek, 14. 2. 2023, organizirala sestanek projektnih partnerjev v okviru  projekta  Tradicija skozi digitalne oči.

Projekt je z novim letom prešel v 2. fazo, zato učenci s treh zasavskih osnovnih šol, in sicer Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik, Osnovne šole Toneta Okrogarja in Osnovne šole Tončke Čeč, skupaj s svojimi mentorji že pridno izdelujejo digitalne video posnetke, ki so jih pridobili z obiskov številnih rokodelcev oziroma obrtnikov iz zasavske regije. Učenci so pokazali precejšnjo stopnjo inovativnosti, saj vsebino podajajo na svojevrsten in njihovim vrstnikom privlačen način z uporabo tehnologije, ki so jo pridobili v sklopu projekta.  Partnerji projekta so se dogovorili, da bodo v prihodnje izvedene aktivnosti diseminirali po različnih komunikacijskih kanalih, da bodo le-te dostopne širši javnosti.

Regionalna razvojna agencija Zasavje je bila s projektom Tradicija skozi digitalne oči kot vodilni partner uspešna na 5. Javnem pozivu s stani Partnerstva LAS Zasavje, prek katerega sredstva dodeljuje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

_________________

Vzgoja za internet – roditeljski sestanek

V četrtek, 23. 2. 2023, vas ob 17. uri vabimo na roditeljski sestanek na temo Vzgoja za internet, ki bo v veliki telovadnici OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju. Predavanje bo predvidoma trajalo 90 minut. Predavanje in razgovor bo vodila gospa Eva Koprivec, dolgoletna izvajalka Safe.si delavnic.

(več …)

Smučarski skoki z alpskimi smučmi

V torek, 14. 2. 2023,  je v Kisovcu potekalo PODROČNO PRVENSTVO ŠTAJERSKO KOROŠKE REGIJE V SMUČARSKIH SKOKIH Z ALPSKIMI SMUČMI ZA OSNOVNE ŠOLE, katerega so se udeležili tudi učenci naše šole. Dosegli so naslednje rezultate:

Dečki letnik 2013:

1. mesto: Ožbej Jahn

3.mesto: Marko Vincek

Dečki l. 2014:

2.mesto: Nik Drnovšek

Dečki l. 2015:

1.mesto: Taj Borštnar

9. mesto: David Ocepek

Dečki l. 2016:

4.mesto: Nik Korošec

Čestitke vsem učencem! Prav vsi so se uvrstili tudi na državno tekmovanje. Bravo naši! 

___________________________

Angleški vikend

Od 3. do 5. februarja je v CŠOD Bohinj potekal že 7. Angleški vikend. Učiteljice angleščine in prostovoljka Ronja iz Avstrije smo za učence pripravile program, ki je bil letos v znamenju “kraljice kriminalk”, Agathe Christie. (več …)

LEPO JE BITI DOMOLJUB

V petek, 3. 2. 2023, je na naši šoli za učence od 6. do 9. razreda potekal kulturni dan z naslovom LEPO JE BITI DOMOLJUB. Učenci so najprej spoznavali največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna, ter s tem obeležili prihajajoči slovenski kulturni praznik. Nato pa so za nekaj ur sami postali nadebudni umetniki.

6. razredi so ustvarjali razredne simbole – himno, grb in zastavo. Od 7. do 9. razreda pa je potekalo tekmovanje. Med seboj so se »udarili« oddelki istih razredov. Pomerili so se v treh disciplinah – risanje, priprava skeča in pisanje pesmi, pri čemer je bila tematika domoljubje. Ocenjevalna komisija je vsako delo skrbno pregledala ter po preštetih točkah razglasila zmagovalce. S konkurenco so tako pometli: 7. C, 8. A in 9. A.

Zmagovalcem iskreno čestitamo!

Zapisala: Mateja Javeršek

___________________________________

TEDEN PISANJA Z ROKO

Učenci in učitelji OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi smo tudi v letošnjem šolskem letu sodelovali v projektu Teden pisanja z roko, tokrat ponovno na malo drugačen in ravno zato poseben način. Veseli smo, da so se učenci preko zanimivih dejavnosti in vseslovenske akcije odzvali in skupaj z nami spoznavali pomembnost te edinstvene človeške zmožnosti. 

(več …)

Zimsko veselje

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

 

Fotografije: učiteljice razredne stopnje MŠ, PŠ Kisovec in PŠ Šentlambert.

___________________________________

Četrtošolci uživamo na snegu

V fotogaleriji si lahko ogledate, kako so četrtošolci MŠ uživali na snegu v Šentlambertu.

Učiteljici in učenci 4. a in 4. b razreda.

___________________________________

Veš, zakaj obiskujem dodatno strokovno pomoč?

V Izobraževalni program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo so vključeni učenci, ki za uspeh na šolskih in drugih področjih potrebujejo določene prilagoditve.

To so navadno učenci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, slepi in slabovidni učenci oziroma učenci z okvaro vidne funkcije, gluhi in naglušni učenci, učenci z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno ovirani učenci, dolgotrajno bolni učenci, učenci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter učenci z avtističnimi motnjami.

Hvala, Center Motus, za poučne plakate, ki si jih lahko učenci sedaj ogledajo na oglasni deski. Tokrat lahko poglobimo svoje znanje o specifičnih učnih težavah (disleksija, diskalkulija, dispraksija) in o ADHD.

Več gradiv je dostopnih tudi na povezavi: https://www.ucne-tezave.si/gradiva/.l

Skupaj oblikujmo strpno družbo, ki bo otrokom, mladostnikom in odraslim s posebnimi potrebami omogočila enake možnosti, kot jih imajo vsi ostali.

https://www.ucne-tezave.si/gradiva/

Zapisala: Vanessa Gostiša

    _________________________________________

Informativni dan za bodoče prvošolce

V četrtek, 2. 2. 2023, bodoče prvošolce in starše vabimo na informativni dan na OŠ Toneta Okrogarja. Pričakujemo vas ob 17. uri v naši telovadnici na matični šoli v Zagorju.  Z vami bodo učiteljice 1. triade matične šole in obeh podružnic, ravnateljica, pomočnica ravnateljice in šolska svetovalna delavka. Veselimo se že srečanja z vami.


»Krokusi« – obeležitev dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar)

V šolskem letu 2022/2023 ponovno sodelujemo v projektu Krokus, ki ga v Sloveniji organizira in financira Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Projekt je namenjen temu, da z mladimi na različne načine obeležimo spomin na žrtve holokavsta.  


 
Vsako leto posadimo čebulice rumenega krokusa (žafrana) v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na vse otroke, žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi.  
Letos so učenci posadili krokuse v šolske gredice v oktobru, cveteti pa bi mogli ravno sedaj, konec januarja, ko obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar) 

Učenci so pri predmetu Eko krožek ter Sejemo in sadimo uredili gredice in posadili krokuse. Pri predmetu Tehnika in tehnologija so uredili napis na leseni tabli ter ga postavili ob gredice. Pri zgodovini pa so devetošolci preko kratkih filmskih zgodb »Vojna in jaz« spoznali grozote holokavsta ter svoja razmišljanja prelili na papir.  
 
Spodaj si lahko ogledate utrinke dogajanja.

Mentorici: Tanja Vozelj in Jadranka Kačič

Japonski vikend

V petek, 20., in soboto, 21. januarja 2023, se je v okviru razširjenega programa v CŠOD-ju na bližnjih Prvinah odvil že drugi vikend japonske kulture in literature. 

Osmo- in devetošolci so si v petek po spoznavnem večeru ogledali kultni film Karate Kid, v sobotnem jutru pa so se poizkusili v ustvarjanju haikujev, tj. stalni japonski pesniški obliki. Po končani literarni delavnici so uživali v zimskih radostih – sankanju, kepanju ali izdelovanju sneženega moža … Pri kosilu so jedli kot pravi Japonci, kratkemu počitku je sledila še delavnica v umetelnem zgibanju papirja; učenci so namreč izdelali tradicionalno japonsko pahljačo.  

 Z lepim darilom za starše so po večerji zapustili zimsko pravljico na Prvinah. 

Katarina Eranovič, Maja Kušar in Erika Jenko  

__________________________________________________________

FANTJE PODROČNI PRVAKI V NOGOMETU

V sredo, 18. 1. 2023, je na OŠ Trbovlje potekalo področno tekmovanje v malem nogometu. Na tekmovanje so se uvrstili prvaki občin, in sicer: OŠ Toneta Okrogarja, OŠ Litija, OŠ Šmartno, OŠ Trbovlje in OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik.

  

V prvem krogu smo se pomerili z ekipo OŠ Šmartno ter kljub začetni tremi in privajanju na večje igrišče, tekmo dobili z rezultatom 2:1.

V polfinalu so nas je pričala drugouvrščena ekipa iz druge skupine OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Tokrat smo tekmo pričeli brezkompromisno, bolj odločno in povedli že v drugi minuti. Skozi igro smo pokazali vso tehnično ter taktično znanje in nasprotnika nadigrali z rezultatom 5:0.

(več …)

Rastem s knjigo

 »Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. 

Vsi sedmošolci in dijaki prvih letnikov srednjih šol prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice. Obisk knjižnice poleg prejema knjige vključuje še spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige.  (več …)

Si pred dilemo, kam se vpisati po osnovni šoli? Kam naprej po srednji? Kateri poklic obeta?

Po ideje in odgovore na Sejem izobraževanja in poklicev

Vseslovenski Sejem izobraževanja in poklicev 14. Informativa bo 20. in 21. januarja, natančno 1 mesec dni pred uradnimi informativnimi dnevi, postregel s številni idejami in odgovori na vprašanja glede vpisov v srednje šole, višje strokovne šole, na fakultete, kje najti priložnosti za delo, kako financirati izobraževanje ipd.

 IN KAJ BOSTE UČENCI IZVEDELI?

(več …)

Dostopnost