H A I K U

poezija

 

Šolsko leto 2016/2017

HAI-EKO (Recikliramo brez ostanka) je bil naslov letošnjega haiku natečaja za slovenske osnovnošolce na temo ekologije, ki so ga razpisali na OŠ Franceta Bevka v Tolminu. V zborniku z naslovom HAI-EKO, za katerega je v uvodni besedi napisal urednik g. Jože Štucin, da je bogat izbor najžlahtnejših izdelkov, vrhunskih haikujev in haig, so objavljeni 4 haikuji naših učencev. Napisali so jih: Eva Vidic (6. b), Tinkara Brinjevec (7. a), Manca Rebolj (8. b), Janez Pograjc (8. b). Mentorica: Ana Knez.

2. zasavski festival mladinskega pesnjenja, ki so ga organizirali na OŠ Tončke Čeč v Trbovljah, je bil izveden na temo Šola. Nagrado ter objavo dveh pesmi v zborniku je prejela Manca Rebolj (8. b), ki je na zaključni prireditvi nagrajeno pesem Šola življenja tudi prebrala. V zborniku sta objavljeni še pesem Anje Vozelj (7. a) ter pesem Tinkare Brinjevec (7. a); mentorica Ana Knez. Dostop do zbornika:  POVEZAVA

Utrinki so dostopni na spletnem mestu: POVEZAVA

Na literarno-likovnem natečaju, ki ga je razpisalo Društvo generala Maistra za Zasavje, je s pesmijo Svet, v katerem živim, učenka Manca Rebolj (8. b) dosegla 1. mesto. Prejela je posebno priznanje in nagrado, na svečani prireditvi je pesem prebrala, objavili pa jo bodo tudi v glasilu Maistrov glas (glasilo Zveze društev General Maister). Mentorica: Ana Knez.

Šolsko leto 2015/2016

Svetovni HAIKU natečaj – 14 th World Children’s Haiku Contest – 2014/2015 by JAL Foundation – tema JUTRO – koordinacija je potekala na OŠ Tolmin, na natečaj je prispelo 507 del iz cele Slovenije in zamejstva. Nagrajeni haikuji so po izboru na Japonskem izšli v trojezični podobi (v slovenskem, angleškem, japonskem jeziku) v publikaciji v okviru Jal Foundation, nekateri pa bodo za dve leti tudi del promocijskega gradiva letalske družbe Japan Airlines, ki je pokrovitelj tega natečaja. Nagrado Jal Prize je strokovna žirija v okviru koordinatorjev med nagrajenimi slovenskimi haikuji podelila kar 8 haikujem naših učenk in te je poslala na Japonsko. Vsi so bili ponovno izbrani za nagrajene, in sicer:

nagrado JAL GRAND PRIZE je prejela Kim Alizee Oven Lekše (7. a), ment. Ana Knez;

nagrado JAL PRIZE so prejele: Ajla Delić (6. b), Manca Rebolj (7. b) –  ment. Ana Knez;

Lejla Zukič (8. a), Alisa Hodžić, Janja Nikler, Nika Prosenc (9. a), Eva Liza Šobot (9. b);  mentorica Erika Jenko.

Mentorica ilustracij haikujev – Jadranka Kačič, prevod v angleščino – Melanija Majdič Zupančič. 

Vse nagrajene haikuje so objavili na spletni strani www.jal-foundation.or.jp/new/index2.html

Natečaj za izvirno otroško likovno, literarno delo ter fotografijo (razpisala Mestna občina Slovenj Gradec, mesto GLASNIK MIRU, v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti): likovna dela in spisi na temo stročnic – Čarobni fižolček; priznanje za izvirno likovno delo: Pia Ocepek, David Rožanec, Endor Vezaj (učenci 5. razr.) – mentorica Jadranka Kačič; 

priznanje za izvirno literarno delo – Emily Zakrajšek (6. a), mentorica Ana Knez. Emily je prejela tudi praktično nagrado, odlomek njenega spisa pa je objavljen v Katalogu, ki ga je izdala Mestna občina Slovenj Gradec.

– 1. Zasavski festival mladinskega pesnjenja 2016, ki ga je razpisala OŠ Tončke Čeč iz Trbovelj – ustvarjanje na temo Domovini; nagrajena je bila pesem Mance Rebolj (knjižna nagrada, priznanje, objava v monografiji, kjer so objavljene tudi pesmi, ki so jih napisali: Nejc Pušnik (6. b), Ajda Pevc (7. b), Patrik Jurič (8. b); mentorica Ana Knez.

Zbornik je objavljen na spletni strani: https://issuu.com/ursa.baj/docs/zbornik_pesmi_1_zasavskega_festival

Literarni natečaj društva Naša Zemlja: Od zrna do kruhanagrajena pesem Mance Rebolj (7. a) – priznanje, ogled gledališke predstave, objava v zborniku; mentorica Ana Knez. 

– RMED SREČNO ZAGORJE – literarni natečaj: nagrajena pesem Rudarjevo delo, orodje in oprema – Patrik Lazar (6. a), mentorica Ana Knez. 

Literarni natečaj Društva generala Maistra za Zasavjenagrajeni pesmi o domovini in Rudolfu MaistruTea Kralj, 7. a – 1. mesto (Rudolf Maister in domovina); Manca Rebolj, 7. a – 2. mesto (Kaj mi pomeni domovina?). Pesmi sta objavljeni v glasilu Maistrov glas – glasilo Zveze društev General Maister; mentorica Ana Knez. 

Gradovi Kralja Matjaža, Črna na Koroškem – literarni natečaj Kralja Matjaža: Mark Jazbec – 1. mesto za pesem Kralj Matjaž; mentorica Ana Knez

Šolsko leto 2014/2015

  •  Natečaj društva Naša Zemlja: Srečanje ob vodnjakih in studencih – nagrajeni pesmi  Mance Rebolj (7. a) – priznanje, ogled gledališke predstave, objava pesmi v zborniku; mentorica Ana Knez.
  • Mednarodni literarni natečaj Mlada Vilenica 2014/2015 – v e-zborniku Mlada Vilenica 2015 so objavljene pesmi štirih učenk:

Neže Pirnovar (stran 143),  Gaje Povalej (str. 254) –  mentorica Ana Knez;

Saše Sajovic (str. 261) ter Lune Kajin (str. 201) –  mentorica Erika Jenko.

Šolsko leto 2013/2014

Mednarodni natečaj 13 th World Children’s Haiku Contest – 2012/2013 by JAL Foundation – tema Sanje. Na natečaj, razpisan vsaki dve leti , smo marca 2013 poslali v Tokio 15 haikujev. Na letošnji natečaj je na Japonsko prispelo 18,614 haikujev iz 33 držav in regij sveta. V avgustu 2014 smo dobili 4 nagrade:

  • Dijana Rebolj (7. b) je prejela certifikat JAL GRAND PRIZE ter ročno umetniško izdelan album za fotografiji. Mentorica: Ana Knez. Haiku je objavljen tudi v antologiji z naslovom: 2014 Haiku World Children − “Impressions of Dreams” Vol. 13.

Certifikat JAL PRIZE ter manjšo praktično nagrado so prejeli:

  • Saša Sajovic (7. a), Nika Cirar (7. a)mentorica Ana Knez;
  • Nejc Kreže (8. a)mentorica Erika Jenko.

Mentorica prevoda haikujev v angleščino je bila Maja Belej in mentorica ilustracij Jadranka Kačič.

Nagrajeni haikuji so objavljeni v slovenščini, angleščini ter japonščini na spletni strani: http://www.jal-foundation.or.jp

Šolsko leto 2012/2013

Mednarodni natečaj 12 th World Children’s Haiku Contest – 2011/2012 by JAL Foundation – tema Festivali. Na natečaj, ki ga razpišejo vsaki dve leti, smo februarja 2012 poslali v Tokio štirinajst haikujev naših šestošolcev in devetošolcev. Rezultati natečaja so bili objavljeni na začetku šol. leta 2012/2013. Osem naših haikujev je bilo izbranih in prevedenih v japonščino. Objavljeni so na spletni strani TUKAJ.

  • Napisali so jih: Anže Vozelj (9. b-razred), Luna Kajin, Matej Pevc, Vid Satler (6. a), Monika Ocepek (9. b), Nejc Kreže (6. a), Nika Zore, Ajda Ihanec (9. b). Haikuji so bili za natečaj napisani v slovenščini – mentorica Ana Knez – ter v prevodu v angleščini – mentorica Melanija Majdič Zupančič. Učenci so vsak svojega opremili tudi z ilustracijo – mentorica Jadranka Kačič. Na natečaj je prispelo več kot 12.000 haikujev iz 25 držav in regij sveta.

Ilustrirani Haiku Vida Satlerja je natisnjen tudi v antologiji Haiku By World Children – Impressions Festivals.

Ilustrirani haiku Mateja Pevca so natisnili na poštni razglednici. Šoli so poslali 15 razglednic.

Šolsko leto 2010/2011

Mednarodni natečaj 11 th World Children’s Haiku Contest – 2009/2010 by JAL Foundation – tema Šola – na Japonskem so nagradili haikuje treh naših devetošolcev. Priznanje JAL Grand Prize in praktično nagrado sta prejela Tin Troha ter Peter Drnovšek, priznanje JAL Prize in praktično nagrado je prejela Klara Veteršek. Tinov haiku je objavljen tudi na spletni strani ter v antologiji Haiku By World Children – Impressions of School. Mentorica pisanja haikujev v slovenščini: Ana Knez, prevoda v angleščino – Melanija Majdič Zupančič, mentorica ilustracij – Jadranka Kačič.

Galerija slik

[Not a valid template]

Deli ...Email this to someoneTweet about this on TwitterPrint this pageShare on FacebookShare on Google+
(Skupno 1.811 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost