Teden slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru. Teden slovenske hrane ima namen povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika.
Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Prejšnja leta je bila vsako leto posebej izpostavljena ena izmed njegovih sestavin. Letos pa so enakomerno izpostavljeni kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje – vseh pet sestavin, ki so za zajtrk ponujena že od samega začetka tega projekta.
Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati vse o pomenu:
- zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
- prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
- kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo in okolje,
- zdravega načina življenja in redne telesne aktivnosti.
Tradicionalni slovenski zajtrk na naši šoli bo sestavljen iz kruha iz krušne peči kmetije Ravnikar, domačega mleka kmetije Suša, masla kmetije Ključevšek, medu čebelarja Sopotnika in jabolk kmetije Rožej.
Po Tradicionalnem slovenskem zajtrku, bo na šoli potekal naravoslovni dan, kjer se bomo medgeneracijsko in medobčinsko povezovali ter družili na različnih delavnicah.
Katja Kos, organizator šolske prehrane