V soboto, 12. 5. 2018 smo se z učenci, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet umetnost, družili s člani Srbskega kulturnega društva Sava Hrastnik, katerega niso člani le Srbi, ampak tudi Hrvati, Slovenci, Bošnjaki in vsi drugi, ki jih zanima folklorna dejavnost.

Njihova mentorica, Sara Mitrović, sicer študentka prava, nas je naučila plesati srbska kola, kot so: Šetnja, Moravac, Makazice, Ljubovo kolo, Čačak in najbolj znano Užičko kolo.

Plesali smo ob živi glasbi harmonikarja Marka Čušina.

Predsednik društva Cvijetin Nešković nam je povedal, da društvo na področju Zasavja deluje že 21 let. Društvo je nosilec Prešernovega priznanja ZKD Hrastnik (8.februar 2010) in Bronastega priznanja Občine Hrastnik iz leta 2017 za področje družbenih dejavnosti. Redno izvajajo kulturne in izobraževalne projekte. Društvo je najbolj prepoznavno doma in tujini po organizaciji Etno festivala v Hrastniku. Skupina folkloristov trenutno šteje 23 članov. Nastopajo doma in tujini. Vadijo dvakrat tedensko po 2 uri.

Projekt NVO V ŠOLI – SPOZNAJMO RAZLIČNE KULTURE, ki ga projektno sofinancira JSKD, izvajajo že drugo leto. Z veseljem so pripravljeni z mentorji nadaljevati sodelovanje na naši šoli v šolskem letu 2017/2018, ter tudi v šolskem letu 2018/2019, kot neobvezni izbirni predmet umetnost ter interesno dejavnost – folkloro.

Učenci so spoznali, da je plesanje teh plesov precej naporno, a kljub temu so v njih uživali.

Katarina Skrinjar

MVI_5545[1]

(Skupno 366 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost